Interceptarea comunicațiilor în Franța și Spania, atribuită NSA, ar fi fost realizată de serviciile secrete din cele două state

Data publicării:
nsa sigla-3

„Interceptările efectuate de servicii europene de spionaj erau transmise NSA”, ca parte a eforturilor de protejare a cetăţenilor de ameninţarea terorismului, explică oficiali americani, citaţi de publicaţia Wall Street Journal.

NSA, Ministerul spaniol de Externe şi ambasada Franţei la Washington au refuzat să comenteze aceste informaţii, precizează Mediafax.

Noile dezvăluiri par să invalideze versiunea prezentată în ultimele zile de presa europeană privind amploarea activităţilor serviciilor americane de spionaj.

Publicaţii europene au relatat, citând documente oferite de fostul consultant NSA Edward Snowden, că serviciile americane de spionaj au interceptat zeci de milioane de conversaţii telefonice în Franţa şi Spania, inclusiv comunicaţiile unor lideri ai ţărilor europene, precum cancelarul german Angela Merkel.

Directorul NSA: Agenția nu a ascultat zeci de milioane de convorbiri telefonice în Europa

Aserțiunile din mass-media europene, potrivit cărora NSA ar fi ascultat zeci de milioane de convorbiri telefonic în Europa, sunt „complet false”, a declarat marți directorul NSA, generalul Keith Alexander, în timpul audierii sale în Comisia de Informații a Camerei Reprezentanților.

Potrivit acestuia, o mare parte dintre metadatele intrate în posesia NSA au venit de la serviciile de informații partenere.

„Ca să fie foarte clar, acestea nu sunt informații despre cetățenii europeni pe care le-am colectat noi. Sunt informații pe care noi și aliații noștri din NATO le-am adunat în scopul apărării țărilor noastre și pentru susținerea operațiunilor militare”, a precizat Keith Alexander.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri