IRAN. Moderatul Hassan Rohani a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale

Data publicării:
hassan rohani -1810149-AFP Mediafax Foto-Atta KENARE

Candidatul creditat cu prima sanşă în sondaje, radicalul Saeed Jalili, este clasat doar pe locul 3, cu 13 la sută din voturi.

Zeci de milioane de iranieni au mers ieri la vot, ca să-şi aleagă preşedintele. Scrutinul, care a fost prelungit cu patru ore, pune capăt erei actualului preşedinte, Mahmoud Ahmadinejad, marcată de un conflict permanent cu Occidentul pe tema unui posibil arsenal atomic al Teheranului.

Dintre cei aproape 700 de candidaţi înscrişi pe listele iniţiale, doar şase au rămas în cursa electorală. Dacă Hassan Rohani nu trece de pragul de 50% din sufragii, cel de-al doilea tur de scrutin va avea loc pe 21 iunie.

Hassan Rohani este considerat singurul candidat moderat. Repornirea economiei şi refacerea relaţiilor cu Occidentul sunt principalele puncte ale programului său electoral.

„Am avut datoria de a vota, pe care am dus-o la capăt. Restul depinde de voinţa oamenilor. Oamenii vor decide care este candidatul potrivit”, a declarat Hassan Rohani.

Potrivit analiştilor politici, scrutinul din Iran nu va schimba prea mult relaţia dintre statul islamic şi puterile vestice.

Sancţiunile impuse de comunitatea internaţională au adâncit criza economică în aceasta ţară, iar zona de influenţă a Teheranului este deja un butoi cu pulbere din cauza războiul civil din Siria şi a tensiunilor din Turcia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri