Iran: Sancţiunile SUA vor aduce „consecinţe severe” pentru ordinea mondială

Data publicării:
sua iran shutterstock_570899827
Foto: Shutterstock

Sancţiunile SUA împotriva Iranului vor avea „consecinţe severe” pentru ordinea mondială, consideră ministrul de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, scrie Reuters.

sua iran shutterstock_570899827
SUA au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului în august. Foto: Shutterstock

Washingtonul a reintrodus sancţiunile împotriva Iranului în august după ce s-a retras dintr-un acord multinaţional din 2015 care ridica sancţiunile la schimb pentru limitări în programul nuclear iranian.

„Din păcate o ţară care încalcă legea caută să pedepsească o ţară care respectă legea ... Această metodă va avea consecinţe severe pentru ordinea mondială”, a declarat Zarif conform agenţiei de stat iraniene IRNA, în timpul unei vizite la Istanbul.

Zarif a adăugat: „Americanii nu şi-au atins scopurile prin noile sancţiuni ilegale impuse Iranului”.

„Comunitatea internaţională s-a ridicat împotriva sancţiunilor SUA”, a declarat Zarif, după o întâlnire între miniştrii de externe din Iran, Turcia şi Azerbaijan.

„Ţările vecine şi naţiunile europene s-au împotrivit măsurilor unilaterale ale Washingtonului”, a adăugat el.

Semnatarii europeni ai tratatului nuclear susţin în continuare acordul şi vor lansa în curând un mecanism, un aşa zis vehicul cu scop special (SPV) care are ca scop evitarea sistemului financiar american prin folosirea unui intermediar din UE pentru a gestiona comerţul cu Iranul.

Coreea de Sud, unul dintre cei mai importanţi cumpărători de petrol iranian, a informat marţi că a cerut Statelor Unite „flexibilitate maximă” în cererea sa pentru o exceptare a companiilor sud-coreene faţă de sancţiunile americane.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri