Sari la conținut
News Alert

Iranul a testat cu succes o nouă rachetă ce poate duce un satelit în spaţiu

Iranul a lansat cu succes cea mai avansată rachetă care poate transporta un satelit în spaţiu, a anunţat joi presa de stat, vorbind despre cel mai important pas de până acum în programul spaţial, relatează Associated Press, citată de News.ro.

Rocket Carrying Israeli Spy Satellite Crashes Soon After Launch

Foto: Guliver / GettyImages

Lansarea rachetei Simorgh, „Phoenix” în limba persană, va îngrijora probabil Occidentul şi o parte dintre ţările arabe, care se tem că aceeaşi tehnologie poate fi utilizată pentru a produce rachete cu rază lungă de acţiune.

Potrivit televiziunii naţionale iraniene, racheta poate transporta un satelit cu greutatea de 250 de kilograme.

Mass-media nu a precizat când a avut loc lansarea, însă racheta a fost testată la Staţia Spaţială Naţională Imam Khomeini, la aproximativ 220 de kilometri est de Teheran.

Iranul anunţă în mod frecvent progrese tehnologice care sunt dificil de verificat independent. În ultimii ani, republica islamică a făcut mai multe teste cu rachete balistice cu rază medie şi scurtă de acţiune, precum şi cu arme produse în ţară.

Simorgh este o rachetă cu două etaje, ce a fost prezentată prima dată în 2010. Este mai mare decât modul anterior, Safir, pe care Iranul l-a folosit deja pentru a plasa sateliţi pe orbită.

Pe aceeași temă