Sari la conținut

Iranul ar putea să rămână în Acordul de la Viena fără SUA

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat luni că ţara sa ar putea să rămână în Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian, chiar dacă Statele Unite se retrag din el, relatează news.ro.

World Leaders Address The UN General Assmebly

Hassan Rohani / FOTO: Getty Images

„Fie ceea ce vrem noi în cadrul acordului nuclear este asigurat de partea neamericană, fie lucrurile nu aşa stau şi atunci ne urmăm propriul drum”, a declarat Rohani, potrivit site-ului preşedinţiei iraniene.

Preşedintele american Donald Trump urmează să anunţe până pe 12 mai dacă îşi retrage ţara din acordul în dosarul nuclear iranian încheiat în iulie 2015 la Viena între Republica islamică şi Grupul 5+1 - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania.

Rohani a avertizat duminică cu privire la faptul că Washingtonul va regreta ”ca niciodată” dacă Statele Unite părăsesc acest acord, aşa cum ameninţă Trump de luni de zile.

„Ne-am gândit la toate scenariile şi am luat măsuri adecvate. Statele Unite vor fi principalele perdante în această afacere”, a reiterat luni Rohani, referindu-se la acordul căruia i-a fost unul dintre principalii artizani din partea iraniană.

Joi, un consilier al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că Iranul va părăsi acordul dacă Washingtonul iese din el.

Liderii iranieni au poziţii divergente în acest dosar - ultraconservatorii urmează o linie foarte dură, în timp ce Rohani şi ministrul său de Externe Mohammad Javad Zarif au rămas vagi pe tema naturii reacţiei iraniene.

Trump, care denunţă în termeni extrem de duri Acordul de la Viena, încheiat în preşedinţia predecesorului său Barack Obama, le-a dat europenilor ultimatum până pe 12 mai să găsească un nou text care să remedieze „lacunele teribile” ale actualului text, ameninţând că altfel Statele Unite se rerag.

Prin acest acord, Iranul declară solemn că nu caută să se doteze cu bomba atomică şi acceptă să-şi limiteze programul nuclear cu scopul de a prezenta lumii garanţia că activităţile sale nucleare nu au scopuri militare.

În schimb, Republica islamică a obţinut o ridicare - treptată şi temporară - a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse din cauza acestui program şi care i-au afectat puternic economia.

Regatul Unit, Germania şi Franţa au lăudat luni meritele acordului, într-o ultimă încercare de a-l convinge pe Trump să nu iasă din el, cu câteva zile înainte expirarea ultimatului.

Pe aceeași temă