Iranul şi Rusia au convenit să înceapă în septembrie să construiască două noi centrale nucleare la Bushehr

Data actualizării: Data publicării:
rouhani-and-salehi-in-bushehr-nuclear-plant-1-wk

Iranul şi Rusia au convenit să înceapă să construiască luna aceasta două centrale nucleare în oraşul iranian Bushehr (sud), scrie presa iraniană, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty, potrivit News.ro.

rouhani-and-salehi-in-bushehr-nuclear-plant-1-wk
Foto: wikipedia.org

"Operaţiuni în vederea construirii a două noi centrale nucleare la Bushehr vor începe pe 10 septembrie şi vor dura zece ani, până la finalizarea unităţilor" de producţie de energie electrică, a declarat joi Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), citat de Irna şi Press TV.

Valoarea lucrărilor de construcţie a celor două centrale este estimată la 10 miliarde de dolari, iar atunci când vor fi finalizate vor conduce la economisirea a 22 de milioane de barili de ţiţei pe an, potrivit lui Salehi.

Rusia a construit actualul reactor nuclear, de 1.000 de megawaţi, de la Bushehr pe coasta Golfului Persic, care a fost pus în funcţiune în 2013.

Moscova şi Teheranul au semnat în noiembrie 2014 un "contract de cooperare" în vederea construirii a două reactoare noi în aceeaşi instalaţie, şi a altor nouă reactoare în întreaga ţară.

Potrivit acestui acord, centrala de la Bushehr ar putea să fie extinsă să aibă în total cinci reactoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri