Israelul le cere cetățenilor săi să evite Istanbulul, pentru a nu fi răpiți sau uciși de agenți iranieni

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul israelian al Apărării, Yair Lapid, în conferință de presă la Ierusalim.
Ministrul israelian al Apărării, Yair Lapid, în conferință de presă la Ierusalim. Sursă foto: Profimedia Images

Israel și-a îndemnat luni cetățenii să evite Istanbulul sau, dacă sunt acolo, să se întoarcă acasă, întărind astfel un apel lansat pe 30 mai împotriva călătoriilor în Turcia, din cauza a ceea ce pretinde a fi un pericol din partea Iranului de a ucide sau răpi cetățeni israelieni flați în vacanță, scrie Reuters.

Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a declarat luni că „eforturile imense” ale forțelor israeliene de securitate au salvat „vieți israeliene în ultimele săptămâni” și a mulțumit guvernului turc pentru contribuția sa.

El nu a dat alte detalii. Un oficial al serviciilor israeliene de securitate a declarat pentru Reuters că Turcia a arestat câțiva „agenți operativi” ai Gardienilor Revoluției din Iran. 

„Facem apel la israelieni să nu zboare la Istanbul și, dacă nu aveți un motiv bine întemeiat, nu zburați deloc în Turcia. Dacă vă aflați deja la Istanbul, întoarceți-vă în Israel cât mai repede posibil”, a spus Yair Lapid într-o declarație televizată.

„Aceste amenințări teroriste sunt îndreptate împotriva certățenilor israelieni aflați în vacanță. Ei selectează cetățeni israelieni într-o manieră aleatoare, dar intenționată, cu scopul de a-i răpi sau ucide”, a mai spus Lapid.

„Doresc, de aici, să le transmit un mesaj și iranienilor. Oricine face rău israelienilor nu va scăpa. Brațul lung al Israelului îi va ajunge, indiferent unde se află.”

Teheranul a promis că se va răzbuna pe Israel, pe care îl acuză de asasinarea colonelului Hassan Sayyad Khodai, important membru în gardienii Revoluției, care a fost împușcat în mașină de doi indivizi pe motocicletă.

Israelul nu a confirmat, dar nici nu a infirmat responsabilitatea, în acord cu politica sa standard privind acuzațiile de asasinat. Israelul l-a acuzat pe Khodai că a pus la cale atacuri împotriva cetățenilor săi în mai multe părți ale lumii.

Turcia este o destinație turistică importantă pentrui israelieni, cele două țări strângând relațiile după o perioadă încordată de mai mult de un deceniu.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri