Colonel al Gardienilor Revoluţiei, asasinat la Teheran. Președintele Iranului: „Sângele acestui mare martir va fi răzbunat”

Data actualizării: Data publicării:
A picture released on May 22, 2022, shows a portrait of Iranian Revolutionary Guards colonel Sayyad Khodai
Colonelul Sayyad Khodai, asasinat în apropierea locuinței sale. Foto: Profimedia

Un colonel iranian, membru al Gardienilor Revoluției, a fost asasinat duminică în Teheran, în timp ce se afla în mașina sa, un atac fără precedent din noiembrie 2020 încoace. Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a declarat luni că moartea colonelului Sayyad Khodai „va fi răzbunată”.

Colonelul Sayyad Khodai, membru al Gardienilor Revoluției din Iran, a fost asasinat duminică în Teheran, moartea sa marcând cel mai important astfel de atac de la uciderea în noiembrie 2020 a șefului programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh.

Asasinatul ar fi fost comis de doi atacatori pe motocicletă, care au tras cinci focuri asupra lui Sayyad Khodai, în timp ce se afla în mașină, în apropiere de locuința sa, în estul capitalei Teheran, scrie BBC.

Acest militar este persoana cea mai importantă a cărei moarte în Iran a fost anunţată de Teheran după cea a lui Mohsen Fakhrizadeh, specialist în fizică nucleară. Acesta a fost ucis în noiembrie 2020 lângă capitala iraniană într-un atac împotriva convoiului său, atac imputat de Iran Israelului.

„Nu mă îndoiesc că sângele acestui mare martir va fi răzbunat”, a declarat președintele iranian Ebrahim Raissi luni, la televiziunea iraniană de stat, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Nu există nicio îndoială că mâna aroganţei mondiale poate fi văzută în această crimă”, a spus Raissi, expresie care face referire la SUA şi aliaţii lor, în frazeologia oficială a Republicii Islamice. „Insist asupra urmăririi serioase (a criminalului) de către responsabili ai securităţii”, a adăugat Raissi, care urmează să se deplaseze în Oman, în Golf, pentru o vizită oficială la invitaţia sultanului Haitham.

Potrivit televiziunii iraniene, „ceremonia de rămas bun” faţă de colonel va avea loc la orele 17:00 (12:30 GMT) la Teheran.

Gardienii Revoluţiei l-au prezentat pe Sayyad Khodai drept un „apărător al sanctuarului” şi au denunţat un „act terorist”.

Acest termen - „apărător al sanctuarului” - desemnează orice persoană care lucrează pentru Republica Islamică în Siria şi în Irak, două ţări care găzduiesc locuri de cult şiit şi unde Iranul afirmă că este prezent prin intermediul a ceea ce el prezintă drept „consilieri militari”.

„Cei care au pierdut pe câmpul de luptă în faţa apărătorilor sanctuarului îşi manifestă astfel disperarea”, a declarat Raissi, fără alte precizări.

Potrivit televiziunii iraniene, colonelul era „cunoscut” în Siria.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri