ITALIA. Premierul desemnat, Pier Luigi Bersani, cere medierea președintelui pentru formarea guvernului

Data publicării:
pier 20luigi 20bersani 20afp-57524

Partidul Democrat italian a dat asigurări că presa a înţeles greşit, subliniind că Bersani "nu renunţă" la formarea guvernului, informează Mediafax.

"Consultările cu celelalte partide nu au dat rezultat. Preşedintele Giorgio Napolitano a asumat iniţiativa de a verifica personal posibilele evoluţii din cadrul politic instituţional",a explicat secretarul Administraţiei prezidenţiale, Donato Marra.

Iniţial, presa relatase că premierul desemnat, Pier Luigi Bersani, a renunţat la sarcina formării guvernului, în contextul în care nu a reuşit să formeze o majoritate în Parlament.„Discuţiile cu alte formaţiuni politice nu au avut succes”, a declarat Bersani după întrevederea pe care a avut-o cu preşedintele Giorgio Napolitano.

În această situaţie, Napolitano a anunţat că valansa propriile consultări în scopul formării viitorului guvern.

Niciuna dintre principalele forţe politice din Italia - coaliţia de centru-stânga condusă de Pier Luigi Bersani, coaliţia de dreapta condusă de Silvio Berlusconi şi Mişcarea Cinci Stele, a lui Beppe Grillo - nu au obţinutmajoritate în Parlament în urma alegerilor legislative.

Liderul coaliţiei de centru-dreapta, Silvio Berlusconi, i-a cerut de două ori lui Pier Luigi Bersani ca partidul său, Poporul Libertăţii, să participe la viitorul guvern. Mişcarea populistă Cinci Stele (M5S) a reiterat miercuri refuzul de a oferi votul de încredere pentru un eventual guvern condus de Pier Luigi Bersani.

La alegerile din februarie, coaliţia de stânga condusă de Pier Luigi Bersani a reuşit să obţină victoria în Camera Deputaţilor la mai puţin de un procent, în faţa blocului de dreapta condus de fostul premier Silvio Berlusconi, în timp ce în Senat lucrurile stau exact invers.

Câte mandate au fost câștigate de cele două tabere

Coaliţia de stânga condusă de către Pier Luigi Bersani, care obţine 29,5% din voturi, îşi adjudecă majoritatea mandatelor în Camera Deputaţilor (340 din cele 630 de mandate) datorită unui sistem care acordă 54% din mandate formaţiunii care se clasează pe primul loc.

Însă, în Senat, unde prima majorităţii este acordată la nivelul fiecărei regiuni în parte, rezultatele prezintă coaliţiile de centru şi de stânga foarte departe de o majoritate absolută de 158 de mandate.

În ceea ce priveşte scorurile, stânga a obţinut 31,63% din voturi, iar dreapta 30,71%.

Numărul modest de 17-20 de senatori prevăzuţi pentru tabăra lui Monti nu a fost suficient pentru formarea unei alianţe majoritare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri