Jurnalistă franceză pe urmele Statului Islamic. Și-a creat o identitate falsă pentru a vedea cum sunt ademenite tinerele

Data publicării:
JURNALISTA

Timp de aproape un an, tânăra ziaristă a fost în contact cu un lider al teroriştilor, care i-a promis că o va lua de soţie şi îi va oferi o viaţă de vis dacă va merge la el, în Siria.

Jurnalista a rupt legătura cu acesta, iar acum trăieşte sub o identitate ascunsă, pentru că teroristul a ameninţat că o va găsi şi o va ucide. Sub pseudonimul Anna Erelle, tânăra a publicat o carte despre această experienţă, sub titlul: În pielea unei jihadiste. 

Totul a început cu un cont cu identitate fictivă făcut pe Facebook de jurnalistă. Acolo, ea se dădea drept o tânără în vârstă de 20 de ani, Melanie, curioasă şi gata de convertire la islam. Într-o zi, ziarista a fost contactată pe rețeaua de socializare de un bărbat, pe nume Bilel care afirma că este un cetățean francez care a emigrat în Siria. Bărbatul s-a recomandat drept un înalt lider al Statului Islamic.

El a început să mă întrebe dacă nu pot să mă duc acolo (n.red: în Siria), să mă alătur jihadului, dacă vreau să mă întâlnesc cu el. Apoi, el mi-a explicat tot ce urma să se întâmple, am discutat pe skype mai multe zile preţ de ore în şir. Mi-a povestit multe lucruri, mi-a spus că este un emir francez foarte important şi că este mâna dreaptă a lui Abu Bakr al-Bagdadi (n.red: liderul Statului Islamic)”, a povestit Anna Erelle, jurnalistă. 

Teroristul nu a pus nicio clipă la îndoială identitatea de Facebook a fetei şi chiar îi dădea detalii despre operațiunile şi crimele pe care Statul Islamic le savârşea în lupta pentru câştigarea a tot mai multe oraşe din Irak şi Siria. Bilel vorbea cu admiraţie despre atentatorii sinucigaşi pe care îi considera cei mai puternici dintre terorişti.

Dupa o perioadă, barbatul i-a spus jurnalistei că ar trebui să se căsătorească şi chiar i-a spus ce traseu să urmeze pentru a ajunge în Siria. Astfel, fata urma să plece din Franța la Amsterdam şi de acolo în Turcia, unde o femeie urma să o aştepte pe aeroport şi să o conducă la el, în Siria.

„În general, rutele jihadiştilor trec prin Germania sau Olanda. Eu am ales Olanda, Amsterdam. El mi-a cerut în cele din urmă să merg singură în oraşul Orfa, unul dintre cele mai periculoase din lume”, a mai spus jurnalista.

Tânăra jurnalistă a făcut însă cale întorsă din Olanda ceea ce a trezit suspiciunea teroristului. Din acel moment, lucrurile s-au schimbat, iar bărbatul a început să o ameninţe spunându-i că ştie cine este şi că o va ucide. Tânăra a fost nevoită să-şi schimbe identitatea de două ori după ce a primit ameninţări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri