Sari la conținut

Madridul și Viena îi întind mâna liderului sirian

Aflat în vizită la Teheran, şeful diplomaţiei spaniole s-a pronunţat ferm în favoarea unei forme de colaborare cu regimul de la Damasc al preşedintelui Bashar al Assad. O idee care a fost intens vehiculată anterior de către preşedintele iranian, Hassan Rouhani.

A sosit momentul să stabilim negocieri cu preşedintele Bashar al-Assad, dacă dorim (n.r. - să înceteze) acest război, izbucnit acum patru ani şi care a făcut 250.000 de morţi şi peste 11 milioane de refugiaţi şi care a creat şi continuă să provoace un vid, folosit de Statul Islamic pentru a cuceri teren, şi care continuă să provoace tragedii umane precum cele la care asistăm azi. Este absolut necesar ca întreaga comunitate internaţională să decidă să intervină contra Statului Islamic”, a declarat José Manuel García-Margallo, ministrul spaniol de Externe.

Oficialul de la Madrid consideră că Bashar al Assad ar trebui convins să accepte un armistiţiu parţial, ca prim pas către o încetare totală a focului. La rândul său, ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a declarat, tot la Teheran, că „regimul de la Damasc trebuie implicat în lupta contra terorii. În opinia mea, prioritatea este lupta împotriva terorii. Acest lucru nu este posibil fără puteri cum sunt Rusia sau Iranul. Avem nevoie de o abordare pragmatică în acest sens, inclusiv prin implicarea lui Assad în lupta contra terorii Statului Islamic.”

Totuşi, ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat că el refuză să cedeze în faţa preşedintelui sirian. Majoritatea statelor occidentale insistă ca Bashar al Assad să renunţe la putere, dacă se doreşte restabilirea păcii în Siria, în timp ce Rusia şi Iranul spun că se poate ajunge la pace doar cu ajutorul liderului de la Damasc.

Pe aceeași temă