Sari la conținut

Majoritatea britanicilor doresc ieșirea țării lor din UE după atentatele de la Paris - sondaj

Potrivit sondajului ORB, efectuat pe un eșantion de 2.000 de persoane, 52% dintre britanicii chestionați doresc părăsirea UE, în timp ce 48% vor menținerea țării în blocul comunitar.

Sondaje similare realizate îi iunie, iulie și septembrie indicau că majoritatea celor intervievați doreau rămânerea regatului în componența UE.

La începutul acestei luni, premierul britanic, David Cameron, și-a lansat inițiativa de reformă a UE, înainte de un referendum privind apartenența Marii Britanii la UE, consultare pe care el a propus s-o organizeze până la sfârșitul lui 2017.

O eventuală ieșire a Marii Britanii din UE ar zdruncina blocul comunitar, care ar rămâne fără cea de-a doua mare putere economică a sa și fără una din cele două mari puteri militare. 
Proeuropenii avertizează că ieșirea din UE va afecta economia britanică și va antrena destrămarea Regatului Unit, ducând la un alt vot, în Scoția, pentru independență.

Alte sondaje au arătat o scădere în rândul britanicilor a susținerii apartenenței la UE în acest an ca urmare preocupărilor în legătură cu afluxul de imigranți în Europa.

Pe aceeași temă