Manifestaţie anti-Thatcher la Londra. Sute de persoane au sărbătorit decesul fostului premier

Data publicării:
14042013 protest londra

Într-o atmosferă de carnaval, contestatarii lui Margaret Thatcher au înfruntat ploaia şi au petrecut Trafalgar Square

„Nu este o lipsă de respect. Îi onorăm pe oamenii pe care Margaret Thatcher nu i-a respectat în timpul vieţii”, spune o protestatară.

Unii nu au iertat-o nici acum pentru că în anii '80 a închis minele.

„Când te gândeşti ce se întâmpla în societate pe atunci, la toate costurile, la teribila prăbuşire a nivelului de trai pentru muncitori. Este o ruşine că guvernul cheltuieşte 10 milioane de lire sterline pentru funeraliile unei persoane pe care toată lumea o urăşte”, afirmă unul dintre participanții la protest.

„Se spune că Margaret Thatcher a salvat ţara, dar de fapt a salvat ţara pentru cei ca ea. Nu a făcut-o pentru cei care trăiesc în cartierele muncitoreşti. Ei sunt cei care au purtat povara facturilor şi a impozitelor”, afirmă actorul Patrick Macrodain.

Sute de poliţişti au fost gata să intervină în cazul în unor eventuale violenţe, însă nu a fost cazul.

Mitinguri similare au avut loc zilele trecute la Brixton, Liverpool şi în alte zone muncitoreşti sau miniere, acolo unde oamenii au avut de suferit de pe urma reformelor economice de dreapta impuse de Margaret Thatcher. Mulţi britanici condamnă însă astfel de manifestări.

„Ce a făcut pentru ţară rămâne făcut, fie că a fost bine sau rău. Pe unii i-a ajutat, altora le-a afectat viaţa. Haideţi să o lăsăm să se odihnească în pace”, susține Christine Crossman, profesoară.

Funeraliile lui Margaret Thatcher vor avea loc miercuri, la catedrala Saint-Paul din Londra. Deşi nu şi-a dorit, fostul premier va avea parte de onoruri militare, la fel ca prinţesa Diana si Regina-Mamă. La ceremonii vor asista regina Elisabeta şi numeroşi şefi de stat şi de guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri