Manifestații de susținere a palestinienilor în Irak și Iran. Mii de persoane strigă "Jos America" și "Jos Israel"

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0813429094
Manifestații de susținere a Hamas și a palestinienilor în lumea musulmană. FOTO: Profimedia Images

Mii de persoane au ieşit vineri pe străzi în capitala iraniană Teheran şi în cea irakiană Bagdad pentru a-şi exprima susţinerea faţă de palestinieni, în cea de-a şaptea zi de război sângeros între Israel şi teroriștii Hamas. La Teheran, manifestanții au fluturat drapele ale Iranului, Palestinei și ale Hezbollah, scandând sloganuri precum "Jos America!" și "Jos Israelul!". În piața Tahrir, din Bagdad, manifestanții irakieni strigă "Nu ocupației!" și "Nu Americii".

Manifestaţii similare au avut loc şi în alte oraşe din Iran, unde manifestanţi au dat foc unor drapele americane şi israeliene.

Mii de persoane au manifestat vineri şi în capitala irakiană Bagdad, în susţinerea palestinienilor, o cauză consensuală în Irak, potrivit unor imagini transmise de televiziunea de stat din această ţară.

Veniţi la apelul liderului şiit Moqtada Sadr "în susţinerea Gaza" şi împotriva Israelului, manifestanţii de la Bagdad fluturau drapele palestiniene şi irakiene, iar un imens drapel israelian a fost întins pe pământ pentru ca protestatarii să poată călca pe el, potrivit unui fotograf al AFP.

Guvernul din Irak consideră că atacul terorist este "rezultatul natural al opresiunii sistematice"

În jurul pieţei Tahrir, mişcarea lui Moqtada Sadr a impus măsuri de securitate stricte. Forţe de securitate irakiene erau şi ele desfăşurate în număr mare în zona manifestaţiei.

Moqtada Sadr este în opoziţie politică, însă mişcarea de susţinere a palestinienilor din Gaza beneficiază de un sprijin explicit din partea guvernului irakian, susţinerea cauzei palestiniene bucurându-se de un larg consens în Irak, ţară majoritar arabă şi musulmană, notează Agerpres.

Guvernul irakian, susţinut de o majoritate parlamentară de partide apropiate Iranului, aliat al Hamas, a declarat că atacul lansat sâmbătă împotriva Israelului de mişcarea islamistă palestiniană este "rezultatul natural al opresiunii sistematice" la care sunt supuşi palestinienii "din partea autorităţii de ocupaţie sioniste".

Pe 7 octombrie, în plin Şabat, ziua de odihnă săptămânală a evreilor, sute de teroriști ai Hamas s-au infiltrat în Israel cu maşini, pe cale maritimă şi aeriană, ucigând civili pe străzi, în casele lor sau la festivaluri de muzică, semănând teroare sub o ploaie de rachete.

În timpul acestui atac, care a şocat Israelul, Hamas a luat mai multe zeci de ostatici israelieni, străini şi cu dublă cetăţenie, pe care mişcarea paramilitară islamistă ameninţă să-i execute.

Israelul a ripostat declarând război pentru a distruge capacităţile Hamas, mişcare calificată drept organizaţie teroristă de SUA şi Uniunea Europeană, lovind Fâşia Gaza şi desfăşurând zeci de mii de soldaţi în jurul enclavei palestiniene şi la frontiera sa cu Libanul, în nord. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri