Mesajul de ajutor al unor prizonieri din China, descoperit de o fetiță într-o felicitare de Crăciun

Data actualizării: Data publicării:
Alegeri parlamentare 2020. Au votat peste 5.400 de deţinuţi. Nu au fost înregistrate incidente
Alegeri parlamentare 2020. Au votat peste 5.400 de deţinuţi. Nu au fost înregistrate incidente

O fetiță de 6 ani a descoperit un mesaj de ajutor într-una dintre felicitările de Crăciun vândute de un mare lanț de magazine din Marea Britanie, scrie BBC.

Mesajul descoperit de Florence Widdicombe ar fi fost scris de prizonierii din închisoarea Shanghai Qingpu, victime ale exploatării prizonierilor. „Vă rugăm să ne ajutați și să alertați organizațiile pentru apărarea drepturilor omului”, este mesajul scris de mână, într-una dintre felicitările cumpărate de fetiță.

Reprezentanții lanțului de magazine s-au arătat șocați de această descoperire, adăugând că „nu ar permite niciodată vânzarea unor produse provenite exploatarea prizonierilor”. În urma unei investigații interne s-a dovedit că unul dintre furnizori a folosit munca forțată pentru producerea felicitărilor.

Florence scria mesaje pentru colegii săi de clasă când a descoperit că una dintre felicitări era deja completată: „Suntem prizonieri în închsoarea Shanghau Qingpu din China. Am fost obligați să muncim împotriva propriei voințe. Vă rugăm, ajutați-ne și alertați organizațiile pentru apărarea drepturilor omului”. De asemenea, în mesaj se mai cerea și contactarea jurnalistului britanic Peter Humphrey, prizonier și el, timp de doi ani, în același loc.

Părinții fetiței l-au contactat pe jurnalistul britanic care, la rândul său, a luat legătura cu alți foști deținuți închiși în Qingpu. Aceștia i-au confirmat faptul că prizonierii sunt forțați să muncească.

„Prizonierii dorm în paturi metalice, pe saltele groase de doar un centimetru. Iernile sunt extrem de friguroase iar clădirea nu este prevăzută cu un sistem de încălzire. Verile sunt călduroase, iar aerul condiționat nu există. Prioznierii se trezesc în fiecare dimineață la 5:30 – 6:00”, a povestit Peter Humphrey. Jurnalistul a mai adăugat că în perioada cât s-a aflat în detenție, prizonierii munceau voluntar pentru a mai câștiga un ban în plus, pentru a cumpăra săpun sau pastă de dinți, însă acea muncă a devenit acum obligatorie.

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri