Ministerul taliban pentru Prevenirea Viciilor a ordonat închiderea tuturor saloanelor de înfrumuseţare din Afganistan

Data publicării:
A man walks beside a burqa-clad woman riding a donkey along a street in Fayzabad
Drepturile femeilor din Afganistan au fost complet eliminate după întoarcerea talibanilor la putere. Foto: Profimedia

Administraţia talibană din Afganistan a ordonat închiderea tuturor saloanelor de înfrumuseţare din țară în decurs de o lună, a anunţat Ministerul pentru Prevenirea Viciilor şi pentru Propagarea Virtuţilor. Ordinul este cel mai recent dintr-o serie de măsuri care vizează reducerea accesului la locurile publice pentru femeile afgane.

„Termenul limită pentru închiderea saloanelor de înfrumuseţare pentru femei este de o lună”, a declarat marţi Mohammad Sadiq Akif, purtătorul de cuvânt al Ministerului pentru Prevenirea Viciilor şi pentru Propagarea Virtuţilor, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Guverne străine şi oficiali ai ONU au condamnat restricţiile tot mai mari care vizează femeile de la întoarcerea la putere a talibanilor în 2021, ca urmare a retragerii forţelor coaliţiei internaţionale din Afganistan.

Anul trecut, autorităţile talibane au închis majoritatea liceelor de fete, le-au interzis femeilor afgane să studieze la universitate şi să lucreze pentru ONU şi agenţiile acesteia. De asemenea, a fost interzis accesul femeilor în numeroase locuri publice, inclusiv în centre spa, săli de sport şi parcuri.

Saloanele de înfrumuseţare au apărut în Kabul şi în alte oraşe afgane imediat după alungarea talibanilor de la putere la sfârşitul lui 2001, la câteva săptămâni după atacurile teroriste din 11 septembrie din Statele Unite.

Multe au rămas deschise după revenirea islamiştilor la putere în urmă cu doi ani, însă cu firmele şi ferestrele acoperite, oferind locuri de muncă femeilor şi servicii clientelor lor.

Guvernele occidentale şi organizaţiile internaţionale au avertizat că restricţiile care vizează femeile în Afganistan împiedică orice posibil progres către recunoaşterea internaţională a guvernului taliban.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri