Ministrul Apărării de la Chișinău și-a dat demisia

Data publicării:
vitalie marinuta - 6260903-Mediafax Foto-Mediafax Foto

FOTO: MEDIAFAX

Vitalie Marinuța, aflat la conducerea ministrului din 2009, nu a dorit să ofere detalii în legătură cu motivele pentru care a luat decizia de a demisiona, precizează UNIMEDIA.

Premierul Iurie Leancă a acceptat cererea de demisie și urmează să aibă loc consultări pentru identificarea unui nou candidat pentru această funcție.

Potrivit legislației, premierul trebuie să accepte cererea de demisie și să o propună spre aprobare șefului statului.

Vitalie Marinuța și-a dat demisia ca urmare a unor discuții aprinse iscate în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Apărării, a declarat pentru Jurnal.md consilierul președintelui, Vlad Țurcanu.  „Preşedintele a adus critici faţă de activitatea Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale, s-a pus în discuţie lipsa de disciplină, managementul defectuos al unor departamente din minister. S-au invocat cazurile de suicid în rândurile armatei, cele în care s-a încălcat flagrant statutul soldatului. După această discuţie aprinsă care a durat mai bine de două ore, domnul Marinuţa l-a anunţat pe preşedinte că intenţionează să îşi prezinte demisia, ceea ce a şi făcut în ora următoare”, a adăugat Vlad Țurcanu.  

Marinuța fusese propus în funcție în 2009 de liberalii lui Mihai Ghimpu, partid care în ultimul an a cunoscut o serie de convulsii interne. Inițial, Marinuța nu a fost membru al Partidului Liberal, ci doar a avut susținerea partidului.

În aprilie anul trecut, în presa de la Chișinău a circulat o înregistrare potrivit căreia Mihai Ghimpu, liderul liberalilor din Republica Moldova şi fost preşedinte interimar, a fost la un pas să-l lovească pe ministrul Apărării. Mihai Ghimpu s-a înfuriat pe ministru, pe care l-a acuzat de trădare, i-a smuls hârtiile pe care acesta scria şi l-a dat afară din sală. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, făcea parte din Consiliul de Reformare al Partidului Liberal şi ceruse înlocuirea din funcţie a președintelui Mihai Ghimpu.

Recent, grupul parlamentar al Partidului Comuniștilor a depus o moțiune simplă pentru demiterea ministrului Apărării, Vitalie Marinuța, dar moțiunea fusese respinsă.

Cine este Vitalie Marinuţa

Ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţa, ocupa acest portofoliu încă din 2009, după ce forţele proeuropene au venit la putere la Chişinău. Marinuţa a fost primul oficial moldovean care, la câteva luni de la instalarea Guvernului Filat I, a mers la Washington, la începutul anului 2010. A fost prima vizită oficială la Washington a unui ministru al Apărării din Republica Moldova după cinci ani. Deplasarea lui Vitalie Marinuţa în SUA a precedat cu o săptămână vizita oficială pe care premierul moldovean Vlad Filat a efectuat-o ulterior la Washington pentru a semna un acord de finanţare cu Statele Unite.

Ministrul Apărării cunoştea din interior atât sistemul militar rus, cât şi cel moldovenesc, dar şi cel american. Născut în 1970, Vitalie Marinuţă a absolvit Şcoala militară a trupelor aeropurtate din oraşul Riazani din Federaţia Rusă în 1992. După mai mulţi ani de activitate în armata naţională moldovenească, în 2004 devine magistru în domeniul securităţii (relaţiile civil-militare) absolvind Şcoala Navală de studii postuniversitare din oraşul Monterey, California, SUA.

În perioada iulie 2005 - iulie 2006 a fost ofiţer pentru planificare politico-militară strategică la Comandamentul Central al Statelor Unite, Tampa, Florida. Vitalie Marinuţa este responsabil în această perioadă de monitorizarea şi evaluarea activităţilor şi evenimentelor cu caracter politico-economico-militar şi în special de analiza impactului evenimentelor asupra Peninsulei Arabe. În exercitarea funcţiei, Vitalie Marinuţă elaborează prognoze strategice de lungă durată, note informative, evaluează tendinţele dezvoltării terorismului sinucigas şi participă la elaborarea posibilelor metode de contracarare a acestui fenomen.

Din august 2006 şi până în iulie 2007, Vitalie Marinuţa este şef secţie cooperare internatională şi integrare euro-atlantică în Direcţia politică militară şi relaţii externe din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Se ocupă de planificarea, organizarea şi desfăşurarea activităţilor de cooperare a Ministerului Apărării cu diferite organizaţii internaţionale, regionale (ONU, NATO, OSCE, ODED-GUAM, CIS, RACVIAC, NAMSA).

După venirea sa în fruntea ministerului, Vitalie Marinuţa a pus accentul pe reformarea forţelor armate şi a sistemului de apărare în general şi a pus problema revizuirii deciziei adoptate de guvernarea comunistă prin care se renunţa la cadrele militare pregătite în afara Republicii Moldova.

Ministrul Apărării s-a pronunţat de asemenea pentru reluarea participării militarilor moldoveni la misiuni de menţinere a păcii sub egida ONU, OSCE şi UE, participare suspendată în perioada guvernării comuniste.

Demisia sa intervine în plină criză la granițele Republicii Moldova, în Ucraina, unde există scenarii de separatism și perspective de instabilitate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri