Moartea lui Boris Berezovski, anchetată de poliția britanică

Data publicării:
24032013 20m 20boris 20ancheta-56578

Considerat unul dintre cei mai acerbi critici ai preşedintelui rus, Vladimir Putin, Boris Berezovski ar fi vrut să se întoarcă la Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că oligarhul i-ar fi cerut iertare lui Putin printr-o scrisoare.

Poliţia britanică a anunţat că nu există detalii privind cauzele morţii lui Boris Berezovski. Zona a fost izolată în jurul reşedinţei sale şi anchetatorii caută probe pentru a stabili dacă a fost vorba de o moarte naturală, de o sinucidere sau de un act criminal.

Apropiaţii fostului oligarh spun că acesta ar fi suferit, în ultima săptămână, mai multe crize cardiace. Avocatul său este, însă, convins că Boris Berezovski s-a sinucis pentru că îşi pierduse aproape toată averea.

Fostă eminenţă cenuşie a Kremlinului în timpul lui Boris Elţîn, Boris Berezovski a căzut în dizgraţie după ce Vladimir Putin a preluat puterea în Rusia. Moscova a cerut în repetate rânduri extrădarea lui Berezovski, inculpat în Rusia pentru că instiga la lovitură de stat şi chiar promisese recompense pentru cei care îl vor aresta pe Vladimir Putin.

Autorităţile de la Londra nu au dat curs solicitărilor, pentru că oligarhul rus se bucura de protecţia azilului politic primit în 2003, în Marea Britanie. Berezovski îl acuza public pe Vladimir Putin că este în spatele tuturor necazurilor din viaţa sa, cum ar fi pierderea procesului de şantaj cu miliardarul Roman Abramovici, căruia a trebuit să-i plătească 56 de milioane de dolari.

„Câteodată am senzaţia că Vladimir Putin însuşi a scris această sentinţă. Uneori, impresia asta o am”, spunea Boris Berezovski.

Totuşi, în ultima perioadă, fostul oligarh şi-ar fi schimbat atitudinea faţă de Moscova şi ar fi vrut să revină în ţara natală. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat pentru postul rus de televiziune Vesti 24 că, în urmă cu două luni, Boris Berezovski i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin, în care a recunoscut că a comis multe greşeli şi i-a cerut iertare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri