Muhammad Yunus, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a fost condamnat la închisoare în Bangladesh

Data publicării:
Muhammad Yunus
Muhammad Yunus. Foto: Profimedia

Un tribunal din Bangladesh l-a condamnat luni pe laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus la şase luni de închisoare pentru încălcarea legislaţiei muncii, acuzaţie pe care acesta o neagă, relatează Reuters.

Muhammad Yunus, în vârstă de 83 de ani, şi banca sa Grameen Bank au câştigat Premiul Nobel pentru pace în 2006 pentru că au scos din sărăcie milioane de oameni prin acordarea de împrumuturi mici, de sub 100 de dolari, persoanelor din mediul rural din Bangladesh, fiind pionierul unei mişcări globale cunoscute acum sub numele de microcredite.

Cu toate acestea, premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, l-a acuzat că "suge sângele săracilor".

Susţinătorii săi spun că guvernul încearcă să îl discrediteze pentru că la un moment dat a luat în considerare înfiinţarea unui partid politic care să rivalizeze cu Liga Awami a lui Hasina.

Yunus, de profesie economist, şi trei angajaţi de la Grameen Telecom, o companie fondată de el, au fost condamnaţi luni pentru că nu au creat un fond de asistenţă socială pentru angajaţii săi.

"Acest verdict împotriva mea este contrar tuturor precedentelor juridice şi logicii. Fac apel la poporul din Bangladesh să vorbească pe o singură voce împotriva nedreptăţii şi în favoarea democraţiei şi a drepturilor omului pentru fiecare dintre cetăţenii noştri", a declarat Yunus după verdict, citat de News.ro.

Răspunzând unei cereri depuse de inculpaţi, instanţa le-a acordat acestora cauţiunea până la un eventual recurs. "Instanţa le-a acordat eliberarea pe cauţiune, acordându-le o lună pentru a depune un recurs împotriva verdictului instanţei", a declarat procurorul Khurshid Alam Khan.

Abdullah Al Mamun, avocat al lui Yunus, a declarat că acuzaţii vor face apel împotriva verdictului, descriind cazul ca fiind motivat politic şi având drept scop hărţuirea lui Yunus.

Yunus se confruntă cu alte peste 100 de acuzaţii privind încălcări ale legislaţiei muncii şi presupuse fapte de corupţie. Grupurile pentru drepturile omului au acuzat guvernul Hasina că vizează disidenţa politică.

Hasina încearcă să obţină un al cincilea mandat - al patrulea consecutiv - în cadrul alegerilor din 7 ianuarie, pe care principalul partid de opoziţie le-a boicotat.

 

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri