NASA a fotografiat pe Marte o imagine care arată ca fața unui urs

Data actualizării: Data publicării:
Chipul unui urs a fost surprins de NASA pe Marte
Chipul unui urs a fost surprins de NASA pe Marte. Foto: Twitter

Chipul unui urs pare să prindă contur pe Marte, într-o imagine surprinsă în decembrie de camera HiRISE(High Resolution Imaging Experiment), de la bordul Mars Reconnaissance Orbiter, nava spațială a NASA proiectată pentru explorarea Planetei Roșii, relatează CNN.

„Există un deal cu o structură de colaps în formă de V (nasul), două cratere (ochii) și un model de fractură circulară (capul). Modelul de fractură circulară s-ar putea datora așezării unui depozit peste un crater de impact îngropat. Poate că nasul este un orificiu vulcanic sau de noroi și depozitul ar putea fi lavă sau curgeri de noroi?”, a spus investigatorul principal al HiRISE, Alfred McEwen, scrie Science Alert. Universitatea din Arizona, care a dezvoltat camera cu Ball Aerospace, a distribuit imaginea pe 25 ianuarie.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Fotografia amintește de o altă „față” cerească întrezărită de un observator spațial NASA în octombrie 2022, când soarele părea să zâmbească din cauza unor pete întunecate numite găuri coronare.
Și în martie trecut, roverul Curiosity a zărit o formațiune de stâncă care arăta ca o floare pe Marte.

Camera HiRISE face imagini ale lui Marte din 2006, când Mars Reconnaissance Orbiter a început să exploreze Planeta Roșie. Camera puternică a fost concepută pentru a capta imagini detaliate ale suprafeței planetei Marte, inclusiv caracteristici la distanță de un 1 metru.

Mars Reconnaissance Orbiter înconjoară Marte la fiecare 112 minute, zburând de la aproximativ 160 de mile (255 de kilometri) deasupra polului sud până la 200 de mile (320 de kilometri) deasupra polului nord.

Nava spațială și suita sa de instrumente îi ajută pe oamenii de știință de la NASA să studieze atmosfera de pe Marte, vremea, clima și modul în care acestea se schimbă în timp. Orbiterul caută dovezi de apă, gheață și teren complex și cercetează viitoarele locuri de aterizare pentru alte misiuni. Cel mai recent, orbiterul a returnat imagini uluitoare în care se vede cum arată iarna pe Marte.

Editor : Loredana Bancăș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri