Națiunile Unite au primit cererea Siriei de aderare la Convenția privitoare la armele chimice

Data publicării:
Consiliul de Securitate al ONU mfax-3

 

"Am primit un document din partea Guvernului sirian în vederea aderării la Convenţia pentru interzicerea armelor chimice; analizăm cererea", a declarat Farhan Haq, relatează Mediafax.

Oficialul ONU a precizat că aderarea la acest tratat necesită „anumite proceduri", care vor dura câteva zile.

Convenţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), semnată în ianuarie 1993 la Paris şi întrată în vigoare în aprilie 1997, interzice fabricarea, stocarea şi utilizarea armelor chimice. Aplicarea Convenţiei este supravegheată de Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga.

Preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat joi că intenţionează să plaseze sub control internaţional arsenalul chimic sirian, conform unui interviu acordat unui post de televiziune rus.

Siria anunţase de marţi că este pregătită să prezinte arsenalul chimic comunităţii internaţionale şi să înceteze fabricarea acestui tip de armament, fără însă a vorbi de distrugerea armamentului neconvenţional. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internaţională, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional şi distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuală intervenţie militară occidentală.

Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite intenţionează să prezinte în Consiliul de Securitate al ONU o rezoluţie pe tema situaţiei din Siria, în contextul planului rus privind arsenalul chimic sirian. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri