Galerie Foto Nava britanică Rubymar, atacată de rebelii Houthi, s-a scufundat. Imagini cu cargoul în timp ce este înghițit de ape

Data actualizării: Data publicării:
o nava cargo care se scufunda in mare
Nava britanică Rubymar, atacată de rebelii Houthi, s-a scufundat. Foto: Profimedia

O navă britanică avariată în urma unui atac cu rachete al rebelilor houthis yemeniţi în 19 februarie în Golful Aden s-a scufundat, a anunţat sâmbătă guvernul din Yemen, potrivit AFP.

Nava britanică Rubymar s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete lansate de rebelii Houthi. Foto: Profimedia
Nava britanică Rubymar s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete lansate de rebelii Houthi. Foto: Profimedia

Rebelii Houthi revendicaseră responsabilitatea pentru atacul asupra Rubymar, o navă de marfă sub pavilion Belize, înregistrată în Regatul Unit şi operat de libanezi, care transporta îngrăşăminte combustibile.

Echipajul fusese evacuat şi era în siguranţă, iar nava fusese abandonată după ce a fost lovită de două rachete. Site-ul de urmărire TankerTrackers.com raportase o scurgere de păcură.

Nava a plecat din Emiratele Arabe Unite şi a avut destinaţia finală în oraşul bulgar Varna.

„Rubymarul s-a scufundat vineri seară, în timp ce vânturile puternice au zguduit zona”, a anunţat unitatea de criză din cadrul guvernului yemenit responsabil de această problemă, susţinând că se teme de „o catastrofă de mediu în apele teritoriale yemenite şi în Marea Roşie”.

Potrivit agenţiei de securitate maritimă UKMTO, condusă de marina britanică, nava atacată se afla la 35 de mile marine (65 de kilometri) de portul yemenit Mokha (sud-vest).

Rebelii Houthi au desfăşurat atacuri asupra navelor din Marea Roşie şi Golful Aden din noiembrie, spunând că acţionează în solidaritate cu palestinienii din Gaza, unde Israelul poartă un război împotriva Hamas, ca răzbunare pentru atacul fără precedent al mişcării palestiniene la 7 octombrie pe pământ israelian.

În faţa acestor atacuri, Statele Unite, principalul aliat al Israelului, au înfiinţat în decembrie o forţă multinaţională care să „protejeze” traficul maritim în aceste ape strategice, notează AFP, citată de News.ro.

Din ianuarie, uneori cu ajutorul Regatului Unit, au lansat numeroase lovituri împotriva ţintelor houthis din Yemen, o ţară care se confruntă cu un război din 2014, care pune guvernul în faţa rebelilor susţinuţi de Iran.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri