Netanyahu: Unii lideri europeni „nu se trezesc” până când Iranul nu va ataca nuclear Europa

Data actualizării: Data publicării:
Benjamin Netanyahu mediafax-2
FOTO: Mediafax

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a criticat vehement, luni seară, poziţia conciliantă a Uniunii Europene faţă de Iran, afirmând că unii lideri europeni „nu se trezesc” până când nu vor fi atacaţi nuclear de regimul de la Teheran, potrivit MEDIAFAX.

Uniunea Europeană a anunţat luni seară că decizia Iranului de a nu mai respecta în totalitate Acordul nuclear este „reversibilă”, astfel că nu sunt necesare sancţiuni.

„Aparent, sunt unii oameni în Europa care nu se trezesc până când nu ajung rachete nucleare iraniene pe teritoriul european. Atunci, va fi prea târziu. În orice caz, noi vom face tot ce putem pentru a împiedica Iranul să se doteze cu arme nucleare", a reacţionat Benjamin Netanyahu prin platforme de socializare online, informează site-ul Times of Israel.

Uniunea Europeană a cerut Iranului să înceteze toate activităţile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015. Teheranul a anunţat decizia de a purifica uraniu într-o concentraţie care depăşeşte limita de 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a anunţat depăşirea concentraţiei de 4,5% în producţia de uraniu îmbogăţit.

Netanyahu și Donald Trump au discutat la telefon despre blocarea „acțiunilor negative” ale Iranului

Preşedintele SUA, Donald Trump, a discutat prin telefon în urmă cu câteva zile cu Benjamin Netanyahu despre modalităţile de blocare a "acţiunilor negative" ale Iranului în Orientul Mijlociu, a anunţat Casa Albă.

Donald Trump a avertizat că sancţiunile împotriva Iranului vor fi intensificate "substanţial", întrucât Teheranul încalcă de mult timp Acordul nuclear semnat cu marile puteri. "Iranul desfăşoară de mulţi ani activităţi secrete de îmbogăţire a uraniului, încălcând în totalitate Acordul teribil de 150 de miliarde de dolari elaborat de John Kerry şi de Administraţia Barack Obama. Să ne amintim că acest Acord urmează să expire într-un număr scurt de ani. Sancţiunile vor fi intensificate curând, substanţial!", a declarat Donald Trump prin Twitter.

Anterior, Donald Trump a condamnat decizia Iranului de a intensifica activităţile de purificare a uraniului prin depăşirea limitelor stabilite prin Acordul atomic din 2015. "Iranul ar face bine să aibă grijă. Deoarece desfăşoară activităţi de îmbogăţire a uraniului şi nu spun care este motivul. Cel mai bine este să aibă grijă", a spus Donald Trump.

Mike Pence: SUA nu vor război cu Iranul. Vrem să discutăm

Statele Unite nu vor să ajungă la un conflict militar cu Iranul, dar Washingtonul este pregătit să protejeze interesele americane, a avertizat vicepreşedintele SUA, Mike Pence, în contextul tensiunilor cu Teheranul. „Iranul nu ar trebui să confunde atitudinea de reţinere a SUA cu lipsa determinării”, a declarat Mike Pence într-un discurs. „Statele Unite nu vor război cu Iranul. Vrem să discutăm, suntem dispuşi să ascultăm. Dar America nu va ceda”, a atras atenţia Mike Pence.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene. Israelul contestă vehement Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul.

(Redactor Digi24.ro: Cristina Tudor)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri