Nou atentat în orașul rus Volgograd. Cel puţin 14 persoane au murit într-o explozie produsă la bordul unui troleibuz

Data publicării:
volgograd-2

Sursa foto: Russia Today

Actualizare 12.21. Trupele ruse au ucis trei militanți care ar fi plănuit să comită atentate în perioada Revelionului. Cei trei au fost înconjurați și uciși luni în Caucazul de Nord. Toți se aflau pen lista teroriștilor căutați. În casa în care se aflau aceștia erau și o femeie și un copil. Femeia și copilul au fost eliberați de militanți și escortați la distanță de trupele ruse. Militanții au refuzat să se predea și au fost uciși în schimbul de focuri ce a urmat. Doi militari ruși au fost răniți, relatează Russia Today.

Actualizare 12.00. Autorul atacului sinucigaș ar fi un bărbat numit Pavel Peșenkin. În 2012 s-a alăturat unei organizații militante din Daghestan după ce s-a convertit la islam și și-a schimbat numele în Ansar al-Rusi, potrivit unei surse din serviciile de securitate. 

Actualizare 11.47. Familiile persoanelor decedate vor primi despăgubiri de un milion de ruble (peste 22.000 de euro). Cei răniți vor primi între 200.000 și 400.000 de ruble, în funcție de gravitatea rănilor. Ordinul a fost dat de premierul Dmitri Medvedev.

Actualizare 11.13. Autorul atacului a fost un bărbat, spun anchetatorii.

Actualizare 10.24. Președintele Comitetului Olimpic din Rusia, citat de Russia Today: „În ceea ce privește JO din Soci, au fost luate toate măsurile de precauție. Nu cred că vor fi luate măsuri suplimentare după atacurile din Volgograd, suntem încrezători că tot ce s-a putut face s-a făcut”.

Actualizare 09.27. Gordon Hahn din cadrul Center of International Strategy explică de ce nu sunt vizate alte orașe din Rusia, mai mari; „Este mai greu să pătrunzi acolo, deci au decis că este mai ușor să lovească orașul apropiat de Caucazul de Nord. Atentatele sunt comise în Rusia de mujahedini, probabil o grupare afiliată la Emiratul din Caucaz a fost implicată”. Potrivit unui fost membru al trupelor de elită ruse, atentatele sunt comise probabil pentru a descuraja oamenii să asiste la Jocurile Olimpice de la Soci.

Actualizare 08.55. Serviciile de securitate ruse au anunțat că există o legătură între atentatul de ieri și cel de astăzi. Întreg transportul în comun din Volgograd este oprit, iar șeful serviciilor de securitate a plecat către acest oraș.

________________________

Atentatul survine la o zi după ce 17 persoane au murit într-un atac sinucigaș în gara aceluiași oraș.

Echipe de psihologi au fost trimise în Volgograd, în condițiile în care locuitorii sunt panicați și mulți dintre ei refuză să mai urce în mijloace de transport în comun sau chiar să mai iasă din case. 

Sursa foto: Twitter

Securitatea fusese sporită în toate gările și aeroporturile din Rusia, iar Moscova se declară extrem de îngrijorată de faptul că grupările militante intensifică violențele odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de la Soci.

Explozia de luni dimineață s-a produs lângă o piață.

Printre victime este și un bebeluș de 1 an. Potrivit autorităților, atacul a fost comis de un terorist sinucigaș, relatează Russia Today.

Explozia a fost atât de puternică încât geamurile clădirilor din jur au fost spulberate. Ministerul pentru Situații de urgență a anunat că pregătește o cursă aeriană către Volgograd cu echipament medical și cu doctori.  

Președintele Vladimir Putin s-a întâlnit cu șeful FSB (serviciile de securitate), care l-a pus la curent cu situația. 

Imediat după atentatul din troleibuz au apărut pe Twitter mesaje potrivit cărora un alt atac ar fi fost comis într-un tramvai. Informațiile s-au dovedit a fi false.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri