O femeie a ajuns la Urgențe cu un os de pui blocat în gât. Medicii i-au prescris 4 doze de cola pe zi

Data actualizării: Data publicării:
femeie blonda zambind
Beth Brash a ajuns la Urgențe după ce a rămas cu un os blocat în gât FOTO: Stuff

O femeie din Wellington, Noua Zeelandă, a ajuns la Urgențe cu o bucată de os de pui blocată în gât. Medicul care a preluat-o „i-a prescris” un tratament complet neașteptat: 4 doze de cola pe zi.

Deși nu este ceva ce se recomandă în mod normal pacienților, un medic spune că este cunoscut faptul că această băutură descompune smalțul și ar putea fi sugerată ca „tratament”, pentru a se evita intervenția chirurgicală, potrivit publicației Stuff.

Beth Brash a rămas cu osul blocat în gât după ce vinerea trecută a fost la restaurantul ei preferat din Wellington, unde a comandat un nou fel de mâncare cu pui.

„M-au întrebat: „Ești în regulă cu oasele?”. Am spus: „Este în regulă”. Am călătorit și în China și în alte locuri unde găsesști frecvent oase în mâncare și nu m-a deranjat”, a spus ea.

Și-a dat seama că o bucată mică de os i s-a blocat în gât, dar nu s-a plâns la bucătărie, pentru că își asumase riscul. A plecat acasă sperând că problema se va rezolva de la sine.

Femeia a spus că tot weekendul s-a chinuit să scoată osul și a îndurat dureri. Luni dimineață s-a decis să se ducă la urgențe.

Brash a aflat că osul era mic și nu prezenta vreun risc major, iar un ORL-ist a sfătuit-o să bea patru cutii de cola cu zahăr pe zi, care ar ajuta la deblocarea și dizolvarea osului, a spus ea.

Femeia a rămas surprinsă de „rețeta” neobișnuită, dar când i s-a explicat că era mai bine decât să se intervină chirurgical s-a dus direct la supermarket. A luat patru doze de cola și le-a băut una după alta.

Pe moment nu a simțit decât o senzație de iritare pe gât, dar a doua zi a constatat că se simțea mult mai bine și disconfortul simțit timp de 3 zile aproape că dispăruse. Iar în ziua următoare totul a revenit la normal.

Dr. Bryan Betty, președintele unei asociații medicale din Noua Zeelandă, a spus că nu mai cunoaște un caz similar, dar că este bine cunoscut faptul că băutura tip cola, cu acid și zahăr, poate distruge smalțul dinților. Cu toate că în mod normal medicii nu încurajează pacienții să bea cola, Betty a spus că poate funcționa ca tratament.

„Dacă s-a evitat o intervenție chirurgicală sau un endoscop sau o altă procedură, evident, și-a făcut treaba. Deci, a fost o recomandare rezonabilă”, a mai spus dr. Bryan Betty.

De altfel, un studiu realizat în Marea Britanie a sugerat că băuturile tip cola ar putea fi de ajutor pentru deblocarea oaselor din gât, fără tratamente suplimentare. Potrivit studiului, băuturile carbogazoase ar putea pătrunde în os și ar putea provoca dezintegrarea lor prin eliberarea de dioxid de carbon gazos. Evident, condiția este ca osul să fie mic.

Brash, a cărei mamă este profesoară de științe, a spus că a făcut acest experiment când era copil. A lăsat oase de pui în cola câteva zile și a văzut că, treptat, acestea deveneau flexibile, apoi moi și într-un final începeau să se descompună.

 

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri