O prietenie ruso-chineză trainică, până la gaze: Beijingul refuză în continuare oferta lui Vladimir Putin

Data publicării:
gaz-1

Cât timp Joe Biden şi alţi oficiali americani fac turnee în jurul Rusiei, Vladimir Putin bate la porţile Shanghaiului. Printre altele, ca să îşi vândă gazele. Ţarul a semnat dosare întregi de acorduri bilaterale, dar a lipsit exact înţelegerea pentru livrările de gaze, un acord de peste 400 de miliarde de dolari. Şi asta, cu toate că presa rusă anunţa deja de luni că liderii imperiilor s-au înţeles. A fost doar intoxicare, aşa cum observatorii mai agili au intuit.


Preţul a fost marea problemă. Moscova vrea să vândă la preţ european, spre 400 de dolari pentru mia de metri cubi, iar Beijingul e confortabil cu ceva mai aproape de 300 de dolari, cam cât a fixat în relaţia cu Turkmenistanul. Diferenţele sunt aşadar cam mari.

Rusia şi China discută de zece ani pe marginea acestei afaceri, în zadar. Iar acum Beijingul are şi o armă puternică de negociere - relaţiile tensionate cu Europa de Vest, marele client al Gazprom.

Cerinţele energetice ale Chinei sunt în continuă creştere. Numai în acest an vrea să îşi mărească importurile de gaz cu 20%. Este foarte conştientă că în momentul de faţă poate obţine condiţii mult mai favorabile, de la un preţ scăzut pentru gaze, petrol şi alte materii prime, până la înlesniri pentru investitorii chinezi.

Pe de altă parte, o recunoaştere a dreptului de autodeterminare a Crimeei ar putea pune în pericol interesele Beijingului, în special în relaţia cu Taiwanul, considerat de Shanghai drept o provincie rebelă.

Aşa că cele 400 de miliarde de dolari care ar trebui încasate de Rusia de la China în următorii 30 de ani se mai lasă aşteptate.

Indiferent de cum vede lucrurile Putin, este clar acum că China este cea mai puternică ţară din noul bloc estic. Negocierile care se derulează întreaga săptămână ar putea dezvălui modul în care Beijingul poate profita de poziţia sa.

Dincolo de aspectele economice, Rusia şi China îşi consolidează în mod evident şi cooperarea militară. Vizita lui Vladimir Putin coincide cu ample exerciţii comune navale ruso-chineze, în condiţiile în care Beijingul are dispute teritoriale cu Japonia, Taiwan, Filipine şi Vietnam.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri