Opera în care spectatorii stau în altă țară decât cea în care se găsește scena

Data publicării:
haskell opera granita sua canada

Haskell este o bibliotecă ca niciuna alta, ea fiind construită la granița dintre SUA și Canada.

haskell biblioteca
FOTO: Shutterstock

În biblioteca Haskell, care desparte două state, poți sta cu un picior în SUA și cu altul în Canada. O linie neagră pe podea marchează granița internațională, separând orașul Derby Line, Vermont, de orașul Stanstead, Quebec, relatează BBC.

La ușa din față, în SUA, se găsesc avizierul și secțiunea cărților pentru copii, iar restul colecției de cărți și camera de citit sunt în Canada.

Banda neagră lipită pe podea care delimitează cele două țări pare uzată. Nu e de mirare, având în vedere „atenția” pe care o primește de la orice vizitator al librăriei. Biblioteca unică este celebră, iar mulți vizitatori vin special pentru a se poza la frontiera statelor.

Granițele au fost dintotdeauna fascinante pentru oameni. E ceva legat de dividere a două lumi care intrigă majoritatea vizitatorilor.

haskell oras sua canada granita
FOTO: Shutterstock

O linie de pe o hartă este menită să ne dividă. Dar asta face ca Haskell să fie atât de spectaculoasă. Da, o graniță trece prin mijloc, cu toate astea unește oamenii. E ceva fantastic”, spune Hal Newman.

Hal Newman, canadian, este directorul Operei din Haskell, loc de asemenea situat la granița celor două țări.

Scena este în Canada, iar majoritatea locurilor sunt în SUA. Opera din Haskell este singura din lume prin care „trece” o graniță. Frontiera este chiar printre locurile spectatorilor.

Pozițiile bibliotecii și a operei nu sunt întâmplătoare. Familia Haskell a construit acum mai bine de o sută de ani cele două clădiri pentru a încuraja interacțiuna și prietenia cetățenilor din cele două țări.

Gestionarea unor întreprinderi situate în două națiuni „este absolut complexă”, spune Rumery , proprietarul bibliotecii, care este canadian. La bibliotecă se poate plăti cu ambele valute, atât dolari americani, cât și dolari canadieni. Există două seturi de regulamente (biblioteca le folosește pe cele mai stricte).

Ieşirea din bibliotecă pe partea opusă cere în continuare înregistrarea la vamă.

Biblioteca este mai mult decât o curiozitate geografică, este, în era tensiunilor geopolitice, o reamintire a faptului că granițele sunt ficționale, create de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri