Sari la conținut

Papa Francisc celebrează Crăciunul îngrijorat de situația creștinilor din Orientul Mijlociu

În vârstă de 78 de ani, Jorge Bergoglio a celebrat a doua sa liturghie de Crăciun la Vatican în cadrul încărcat de simboluri și monumental al Bazilicii Sfântul Petru, în prezența a circa 5.000 de credincioși, notează Agerpres.

Intrat în procesiune în bazilică în sunetele tradiționalului „Kalenda”, cânt gregorian anunțând Nașterea lui Christos, Suveranul Pontif a ridicat o pânză ce acoperea o statuie a lui Iisus copil, purtată de doi băieți, unul sirian și celălalt libanez.

Mai târziu, în genunchi, cufundat în rugăciune, Papa Francisc a ascultat "Et incarnatus est" din Messa în do minor de Wolfgang Amadeus Mozart. În predica sa, Sfântul Părinte i-a invitat pe cei 1,2 miliarde de catolici să nu cedeze mâniei în viața lor și să arate empatie pentru persoanele aflate în dificultate: "Doamne, dă-mi harul sensibilității în cele mai dificile circumstanțe ale vieții, dă-mi harul apropierii în fața oricăror nevoi, bunăvoință în orice conflict".

Rugăciunea universală a fost rostită în mai multe limbi, printre care chineză și arabă. Miercuri după-amiază, Papa Francisc a telefonat refugiaților irakieni din Kurdistan.

"Dragi frați, sunt alături de voi, foarte aproape, din plinul inimii. Dumnezeu vă dă mângâierea afecțiunii sale", le-a spus el.

Cu o zi înainte, Suveranul Pontif și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu soarta creștinilor din Orientul Mijlociu, în special din Irak și Siria, unde jihadiștii își înmulțesc actele de violență, atacând mai ales minoritățile religioase.