Papa Francisc, după ce s-a descoperit că peste 300 de preoți au abuzat 1.000 de minori: Am arătat nepăsare faţă de copii

Data publicării:
Papa Francisc
Foto: Getty Images

Papa Francisc a făcut publică o scrisoare către catolicii din întreaga lume în care condamnă abuzurile sexuale comise de preoţi catolici, după ce în SUA s-a descoperit că peste 300 de preoţi catolici au abuzat în jur de 1000 de copii timp de mai multe decade, scrie The Guardian.

Papa Francisc - Guliver GettyImages
Foto: Gulliver/Getty Images

Papa Francisc a cerut iertare pentru durerea cauzată victimelor şi a precizat că preoţii catolici trebuie să se implice în eforturile de a opri abuzul. El a criticat liderii bisericilor pentru că ar fi fost mai îngrijoraţi de reputaţia lor decât de siguranţa copiilor. 

Suveranul pontif a scris: „Am arătat nepăsare faţă de cei mici; i-am abandonat”. 

Vaticanul a publicat luni scrisoarea, înaintea călătoriei Papei în Irlanda, în acest weekend.

Papa Francisc a adăugat că, deşi majoritatea cazurilor sunt din trecut, este clar că abuzul „a fost ignorat pentru mult timp”. „Ne-am dat seama că aceste răni nu dispar niciodată şi că este nevoie ca noi să condamnăm ferm aceste atrocităţi şi să ne unim forţele pentru a opri această cultură a morţii”, a afirmat el.

Săptămâna trecută, peste 300 de preoţi au fost găsiţi vinovaţi de abuz sexual în statul american Pennsylvania, mai mult de 1000 de copii fiind victime, conform Curţii Supreme a statului. În raport se arată, printre altele, cum un preot a lăsat însărcinată o minoră şi a ajutat-o să facă avort, iar apoi i-a fost permis să rămână în Biserică. De asemenea, un preot a recunoscut că a violat cel puţin 15 băieţi, inclusiv unul în vârstă de şapte ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri