Sari la conținut

Patru români, izolați de inundații în Malaezia

UPDATE 10.00 Alături de cetăţenii români sunt izolaţi alţi zeci de turişti străini, din Canada, Marea Britanie şi Australia. Autorităţile malaeziene au început operaţiunile de salvare. Ministerul de Externe ţine legătura cu cei patru români izolaţi şi a solicitat ajutorul oficialilor de la Kuala Lumpur pentru evacuarea lor.

Ministerul de Externe a precizat, miercuri, că s-a declanşat procedura de preluare a patru români şi altor cetăţeni blocaţi într-un resort hotelier din Malaysia ca urmare a efectelor unui muson care a provocat, pe 22 decembrie, inundații extrem de puternice în zonă.

Ambasada României la Kuala Lumpur a contactat încă de marți structura specializată a MAE malaysian pentru a informa despre faptul că patru cetățeni români sunt blocați în resortul hotelier Mutiara, aflat în Parcul Național Taman Negara din Malaysia, ca urmare a efectelor unui muson care a provocat, pe 22 decembrie, inundații extrem de puternice în zonă.

Ambasada a solicitat sprijinul pentru evacuarea cetățenilor români şi a alertat poliţia locală. Totodată, misiunea diplomatică română a inițiat demersuri legale în vederea declanșării unor acțiuni comune cu celelalte ambasade acreditate în Malaysia, ai căror cetățeni se află în aceeași situație, pentru evacuarea cât mai rapidă a grupului de turiști.

MAE român mai precizează că a contactat imediat Ambasada Malaysiei la București, ocazie cu care a informat asupra situației și a solicitat sprijinul pentru evacuarea turiștilor români. De asemenea, consulul malaysian la București a fost invitat pentru o audiență la sediul Departamentului Consular din cadrul MAE. Pe tot parcursul nopţii de marţi spre miercuri, reprezentanţii Ambasadei României la Kuala Lumpur au menţinut legătura cu autorităţile locale care gestionează situaţia din zonă iar consulul român a menţinut legătura cu cei patru cetăţeni români români blocaţi, informează Ministerul de Externe.

Grupul de cetăţeni blocaţi a fost aprovizionat pe timpul nopţii cu mâncare şi apă. Totodată, a fost declanşată procedura de preluare a întregului grup din zona afectată, procedurile de relocare într-o zonă sigură fiind în plină desfăşurare.

MAE mai precizează că, pe durata operaţiunilor de relocare, consulul român va menţine contactul atât cu cetăţenii români, cât şi cu autorităţile malaysiene. 


Potrivit site-ului publicaţiei, aproximativ 84 de oaspeţi, inclusiv străini din Canada, Marea Britanie, Australia şi România, şi zece membri ai personalului de la Mutiara Taman Negara Resort, pe coasta de est a statului Pahang, sunt izolaţi din cauza inundaţiilor provocate de revărsarea râului Sungai Tembeling, a declarat un reprezentant al staţiunii, fără să ofere alte precizări despre turişti, citat de Reuters.

Pompieri şi salvatorii locali au trimis ambarcaţiuni şi căutau un loc în care un elicopter să aterizeze în siguranţă, a adăugat el, scrie Mediafax.

Parcul, o destinaţie turistico-ecologică populară care cuprinde 434.300 de hectare de pădure tropicală, este afectat de cele mai puternice inundaţii înregistrate din 1971. Inundaţii importante au afectat, de asemenea, coasta de est a ţării, potrivit agenţiei Bernama. Locuitorii din regiune au fost avertizaţi să evite zona de coastă şi gurile de vărsare ale râurilor, în contextul în care valurile urmează să atingă cel mai înalt nivel în următoarele două nopţi, potrivit unor surse citate de ziar.

"Ei urmau să plece astăzi (marţi), însă râul a izolat zona de restul lumii şi rămânem fără hrană. Dar asigurăm siguranţa şi confortul turiştilor, iar dacă va fi necesar vom folosi un elicopter să ne aducă hrană mâine", a declarat un angajat al staţiunii marţi seara, cerând protecţia anonimatului.

Evacuarea a început miercuri la ora locală 8.30 (2.30, ora României), cu ambarcaţiuni trimise să aducă sinistraţii la SK Kuala Tahan, o localitate vecină, iar elicoptere au fost mobilizate pentru a aduce victime la Jerantut Hospital, potrivit ziarului The New Straits Times.

Partea de est a Malaysiei este afectată frecvent de inundaţii, în perioada musonului de nord-est. În 2014 aproximativ 60.000 de persoane au fost evacuate din cauza inundaţiilor, cele mai multe pe coasta de est, potrivit ultimelor date publicate de Bernama.