Pelerinaj în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a ajuns în Iordania

Data publicării:
papa francisc facebook-1

ACTUALIZARE 15.15. Papa Francisc a ajuns în Iordania. La coborârea din avion, la Amman, Papa Francisc a fost întâmpinat de prinţul Ghazi ben Mohamed, unul dintre consilierii regali pentru Afaceri religioase.

Suveranul Pontif urmează să aibă o întrevedere cu regele Abdallah al Iordaniei, pe care l-a primit deja de două ori la Vatican.

Ulterior, Papa Francisc va oficia o slujbă religioasă pe un stadion din Amman, sâmbătă după-amiază, după care se va întâlni cu refugiaţi sirieni pe malul Râului Iordan.


Este o vizită care vine în timp ce Orientul Mijlociu este măcinat de conflicte. De altfel, pelerinajul va avea într-o oarecare măsură și un caracter politic, chiar dacă Papa Francisc a subliniat că este vorba de o deplasare strict religioasă.

Papa Francisc se va afla pentru prima dată în pelerinaj în Orientul Mijlociu, unde populaţia creştină este în scădere de mai mulţi ani. Revoltele arabe, războiul civil din Siria şi ascensiunea islamului radical nu fac decât să accelereze procesul. Tocmai de aceea, vizita Suveranului Pontif este văzută ca un semn de încurajare pentru catolicii din regiune.

„Vizita Papei în Orientul Mijlociu poartă o mulţime de simboluri ale păcii. Sperăm că vizita va ajuta la aducerea păcii şi a stabilităţii în regiune, inclusiv în procesul de pace israelo-palestinian”, a declarat Mohammad Momamni, ministrul pentru Informaţii din Iordania.

Prima oprire a Papei Francisc în Orientul Mijlociu va fi în Iordania, unde acesta se va întâlni cu familia regală, iar apoi va merge în Betania, acolo unde se spune că Ioan Botezatorul l-a botezat pe Iisus. Tot în Betania, Suvernul Pontif va vizita o tabără de refugiaţi irakieni şi sirieni.

Din Iordania, Papa Francisc va pleca direct în Cisiordania, unde au fost luate măsuri de securitate excepţionale, mai ales că Suveranul Pontif a ales să se deplaseze prin mulţime cu un papamobil deschis.

„Prezenţa Sfinţiei sale Papa în Plaestina, într-un vehicul neblindat şi fără geamuri de protecţie, este desigur un mesaj către toată lumea potrivit căruia Palestina este sigură şi că Papa se simte în siguranţă printre palestineni”, a afirmat Rula Maayah, ministrul palestinian pentru Turism.

În ultima etapă a pelerinajului, Suveranul Pontif se va afla în Israel. Papa Francisc va vizita la Ierusalim Biserica Sfântului Mormânt, muzeul Holocaustului, se va întâlni cu clerici şi credincioşi în grădina Ghetsimani şi va oficia o slujbă în camera Cinei Cea de Taină.

Chiar dacă Vaticanul insistă asupra caracterului religios al turneului, vizita va avea şi evidente conotaţii politic. Surse apropiate Suveranului Pontif, citate de presa italiană, spun că Papa ar urma să afirme dreptul statului Israel de a exista și de a se bucura de pace și securitate în interiorul frontierelor recunoscute în plan internațional, dar și dreptul poporului palestinian de a avea o patrie suverană și independentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri