Pentagonul îi avertizează pe militari să nu-și facă teste ADN. Care sunt riscurile

Data publicării:
Test ADN.
Test ADN. Foto: GettyImages

Conducerea Pentagonului a cerut personalului militar, printr-o notă internă să nu-și facă teste ADN cu kituri care pot fi trimise prin poștă, avertizând că acestea creează riscuri de securitate, nu sunt de încredere și pot afecta negativ cariera militarilor, relatează New York Times.

Nota internă nu menționează nicio companie anume de testare a ADN-ului, dar recomandă în general personalului militar să nu cumpere astfel de teste, pentru care militarii primesc reduceri.

„Vrem să ne asigurăm că toți membrii sunt conștienți de riscurile testării genetice directe pentru consumatori”, a spus Sean Robertson, un purtător de cuvânt al Pentagonului, pentru New York Times.

În ultimul deceniu, milioane de americani au cumpărat teste ADN de la companii precum 23andMe și Ancestry în speranța de a-și descoperi noi rude, de a afla mai multe despre originile familiei lor și de a afla cum ADN-ul lor le-ar putea afecta șansele de a dezvolta anumite probleme de sănătate. În ultimii ani, astfel de teste au devenit cadouri căutate de sărbători.

Robertson a precizat că testele pot oferi rezultate inexacte și pot avea consecințe profesionale negative. „Descoperirea neintenționată a markerilor care pot afecta aptitudinea ar putea afecta cariera unui membru al personalului, iar informațiile date de astfel de teste pot dezvălui astfel de detalii”, a spus el.

Testele genetice au implicații mai grave asupra carierei militarilor decât a altor categorii profesionale, spune Frederick Bieber, profesor asociat de patologie la Harvard Medical School, care a lucrat ca ofițer în rezevp la Laboratorul de identificare ADN din Rockville, statul Maryland.

Pentagonul nu se pronunță împotriva testării genetice, dar personalul militar este încurajat să obțină informații genetice „de la profesioniști autorizați, nu de la un produs de consum”, a mai spus comandantul Robertson.

Atât 23andMe și Ancestry au precizat că nu dau mai departe datele clienților lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri