Planeta se topește. În China au fost 52,2 grade. Italienii, avertizați să nu iasă din casă. Incendii devastatoare în Spania și Grecia

Data actualizării: Data publicării:
Heatwave,On,The,Desert,With,Dead,Trees,And,Glowing,Sun
O nouă săptămână cu temperaturi extreme. Foto: Shutterstock

Un val de căldură extremă afectează emisfera nordică. În China s-au înregistrat temperaturi de peste 52 de grade Celsius, cele mai mari înregistrate vreodată, în timp ce în sudul Europei temperaturile au depășit 40 de grade și sunt așteptate să urce până la aproape 50 de grade în zilele următoare. Italienii au fost sfătuiți să nu iasă din casă sau să se adopostească la orele prânzului, avertismente de caniculă fiind emise și în Spania sau Grecia. Incendii de vegetație au loc în regiuni din Canada, SUA, Spania sau Grecia.

Oficialii italieni din domeniul sănătății au intensificat avertismentele de căldură extremă, după ce sudul Europei a început luni o săptămână toridă, cu temperaturi estimate să depășească 40 de grade.

Ministerul Sănătății a emis 10 recomandări pentru a proteja persoanele în vârstă, bolnavii și animalele de companie de căldură, îndemnând oamenii să rămână în casă în orele cele mai calde, să bea cel puțin 1,5 litri de apă pe zi și să se abțină de la exerciții fizice intense la orele de vârf.

Al treilea val de căldură într-o lună va afecta o mare parte din Marea Mediterană și va dura până miercuri, scrie The Guardian.

Rome Braces For Hottest Summer Ever, Italy - 16 Jul 2023
Italienii au fost sfătuiți să rămâne în case la orele prânzului. Foto: Profimedia Images

La Roma au fost 35 de grade luni și au fost prognozate temperaturi de până la 40 de grade după-amiază. În capitala Italiei este de așteptat să fie și mai cald marți, la fel ca și alte câteva orașe, în special din Sardinia și Sicilia, unde temperaturile ar putea doborî un nou record de aproape 49 de grade Celsius.

Întreruperile de curent afectau anumite părți ale Romei, deoarece rețelele electrice au suferit din cauza aparatelor de aer condiționat.

În Spania, un incendiu care a început sâmbătă pe insula Canare La Palma a continuat să scape de sub control luni, deși autoritățile spun că vânturile mai slabe și temperaturile mai scăzute din zonă îi ajută pe pompieri să limiteze proporțiile dezastrului. Incendiul a ars aproximativ 4.600 de hectare de teren de deal în mare parte lemnos și aproximativ 20 de case și clădiri.

profimedia-0789502916
Incendii în Spania. Foto: Profimedia Images

Peste 4.000 de locuitori au fost evacuați din casele lor sâmbătă, dar li sa permis să se întoarcă duminică.

Valul de căldură din Spania din această săptămână „va afecta o mare parte a țărilor care se învecinează cu Mediterana”, cu temperaturi în unele zone de sud ale Spaniei depășind 42 de grade.

Purtătorul de cuvânt al agenției Meteo din Spania, Rubén del Campo, a declarat că un anticiclon împinge o masă fierbinte de aer din Africa către Spania și alte țări mediteraneene. Agenția prezice că odată cu căldura și aerul foarte uscat, riscul de incendii va crește.

Incendii de vegetație sunt și în Grecia. Sătenii din sud-estul Atenei au primit ordin să-și părăsească casele luni, din cauza unui incendiu din apropiere, au declarat autoritățile elene.

profimedia-0789618031
Incendii de vegetație în Grecia. Foto: Profimedia Images

Incendiul a avut loc în apropierea satului Kouvaras – la 27 km de capitala Greciei – și a amenințat alte așezări, potrivit serviciului de protecție civilă. Până la 150 de pompieri, 40 de mașini de pompieri și 11 avioane au fost dislocate pentru a controla flăcările amplificate de vântul puternic.

Serviciul meteorologic grec a avertizat despre pericol mare de incendiu tocmai în momentul în care țara își revine după primul val de căldură din această vară

În China s-au înregistrat temperaturi de peste 52 de grade Celsius. Temperaturile din comuna Sanbao, în depresiunea Turpan din Xinjiang, au urcat până la 52,2 grade Celsius duminică, a relatat luni publicaţia oficială Xinjiang Daily. Acest record de căldură este aşteptat să persiste cel puţin încă cinci zile.

Temperatura înregistrată duminică a depăşit recordul anterior de 50,3C, măsurat în 2015 în apropiere de Ayding, în aceeaşi depresiune Turpan, o zonă vastă cu dune de nisip şi lacuri secate aflată la peste 150 m sub nivelul mării.

Valul de căldură din timpul verii se resimte și în Turcia, experții avertizând că temperaturile record vor dura săptămâni întregi, potrivit Sky News. Orașele de coastă din sud și sud-vest au atins valori de 30 de grade Celsius și 40 de grade Celsius, în timp ce în Antalya, un punct fierbinte al turismului, s-a înregistrat o temperatură maximă de 44 de grade Celsius.

În orașele Edirne, Kırklareli și Tekirdag din nord-vestul țării, 48 de persoane au fost transportate la spital cu simptome de insolație în ultimele două zile, a raportat agenția de știri de stat Anadolu.

În Statele Unite, din Florida până în California, trecând prin Texas, o mare parte din sudul ţării s-a aflat din nou duminică sub un val de căldură. În faimoasa Vale a Morţii din California, unul dintre cele mai fierbinţi locuri de pe planetă, termometrul indica 51°C sâmbătă seara, iar în orele următoare erau aşteptate 54°C.

Extreme Heat In Southwest United States
Temperaturi extreme în Valea Morții, din SUA. Foto: Profimedia Images

Pe lângă temperaturile crescute, sudul Californiei este afectat de mai multe incendii foarte violente încă în desfăşurare care au devastat deja peste 3.000 de hectare şi au dus la evacuarea populaţiei.

Incendii devastatoare au fost și în Canada, unde peste zece milioane de hectare au ars deja în acest an, mai mult decât s-a înregistrat în ţară vreodată, potrivit unui bilanţ care rămâne provizoriu cu 906 incendii încă active sâmbătă, dintre care 570 considerate a fi scăpate de sub control, potrivit datelor furnizate de Canadian Interagency Forest Fire Centre (CIFFC) (Centrul Canadian Interagenţii pentru Incendii de Vegetaţie).

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri