Previziunile experților în antiterorism

Data publicării:
antitero-1

Europenii încep noul an tot sub imperiul alertelor antiteroriste. Pe 31 decembrie, în ultimele două ore ale lui 2015, la Munchen, două gări au fost evacuate, iar nivelul de alertă de securitate a fost ridicat, în urma unor ameninţări teroriste considerate credibile de autorităţi.

În Belgia, tot în ajun de An Nou, autorităţile au luat decizia de a anula toate evenimentele publice, din cauza unui risc ridicat de comitere a unor acte teroriste. Experţii sunt de părere că acesta este doar începutul şi îi sfătuiesc pe europeni să încerce să se obişnuiască cu această stare de alertă antiteroristă.

În lunile care urmează vom fi puşi în faţa unei noi normalităţi. Gruparea Stat Islamic a devenit o fantezie pentru tot felul de oameni, de la cei care caută senzații tari, până la cei instabili psihic. Va veni o zi când toată această promovare intensă din jurul organizaţiei Stat Islamic va dispărea. Până atunci, însă, mă tem că vor fi numeroase ameninţări, mai multe anulări de evenimente, mai multe raiduri şi arestări pe măsură ce statele vor înțelege adevărata dimensiune a acestei organizații teroriste. Este un lucru cu care trebuie să ne obişnuim”, spune prof. Rik Coolsaet de la Universitatea din Gent, Belgia, citat de The Guardian.

Analiştii spun că, deşi în ultimele două decenii lumea civilizată s-a confruntat în repetate cu ameninţări cu atacuri teroriste, situaţia de acum este total diferită, iar diferenţa o dă tocmai această propagandă intensă din jurul organizaţiei teroriste Stat Islamic. Tocmai adepţii de ocazie sunt cei care comit acte teroriste precum cele din Paris.

În ultimii 15 ani, au existat mai multe organizații teroriste care au plănuit atacuri în zone aglomerate, așa că nu e ceva nou ce se întâmplă acum. Ceea ce este nou este că gruparea teroristă Stat Islamic a demonstrat, după Paris, că este capabilă să ducă la capăt atacuri teribile şi dincolo de graniţele Orientului Mijlociu. Devine tot mai clar, după ce am văzut la Paris, că sunt capabil să controleze întregul proces şi acest lucru ar trebui luat foarte în serios de serviciile de securitate din toată Europa”, avertizează Margaret Gilmore, expert la Institutul Regal pentru Studii de Securitate. (sursa: The Guardian)

Toată această stare de teroare continuă va crea şi tensiuni intereligioase în Europa, în opinia experţilor. Semnul egal pe care unii europeni îl pun între terorişti şi refugiaţi va face integrarea celor un milion de oameni care au ajuns în 2015 în Europa foarte dificilă, dacă nu imposibilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri