Prima țară care confirmă existența înregistrării audio a asasinării jurnalistului saudit

Data publicării:
jamal khashoggi

Premierul canadian Justin Trudeau a confirmat că autoritățile din Turcia au trimis Canadei înregistrarea audio a asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, în interiorul consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, scrie The Guardian.

Trudeau este primul lider care confirmă declarațiile autorităților turce și existența înregistrării audio. El a precizat că înregistrarea a fost predată serviciilor de informații.

Afirmațiile premierului canadian vin după ce președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a dezvăluit că a trimis înregistrarea „Arabiei Saudite, Americii, Germaniei, Franței, Marii Britanii, tuturor”.

Justin Trudeau a confirmat spusele lui Erdogan la o conferință de presă susținută la Paris, precizând că el nu a ascultat înregistrarea: „Serviciile de informații ale Canadei lucrează alături de cele turce, iar Canada a primit toate detaliile pe care le au autoritățile din Turcia. Am avut o conversație cu Recep Tayyip Erdoğan în urmă cu câteva săptămâni, iar aici, la Paris, am avut o scurtă discuție în care i-am mulțumit pentru cum a intervenit în cazul asasinării lui Khashoggi.”

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că nu știe ca înregistrarea audio a asasinatului să se afle în posesia Franței, contrazicându-l în mod direct pe Erdogan. Arabia Saudită s-a folosit de această declarație pentru a încerca să convingă că președintele turc păcălește o lume întreagă, dar și pentru a încerca să îl exonereze de orice vină pe prințul moștenitor, Mohammed bin Salman, bănuit că a ordonat asasinatul.

Și purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a confirmat că „a fost un schimb de informații în cazul jurnalisului Jamal Khashoggi”, însă a refuzat să comenteze mai mult pe marginea acestui subiect.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri