PRIMUL DIN LUME. Metroul londonez are 150 de ani

Data publicării:
08012013 20metrou 20londra-42595

Prima linie de metrou din Londra a fost inaugurată în 1863. A fost prima linie de transport sub pământ din lume, la construcţia căreia au lucrat peste două mii de oameni. 26.000 de călători foloseau zilnic, la acea vreme, acest mijloc de transport.

Aveam 140 de trenuri în ambele direcţii pe zi. Ele umpleau aerul de abur şi fum, aşa că atunci nu aveam chiar atmosfera curată, respirabilă a metroului de astăzi”, a spus Sam Mullins, de la Muzeul Transporturilor din Londra .

A fost expresia supremă a luxului din perioada victoriană. Iar acesta este unul dintre trenurile folosite de gentlemenii epocii victoriene. Ei aveau şi lămpi cu gaz, acum iluminatul nu mai e cu lămpi cu gaz, însă în rest, tot ce e în tren, este autentic” a spus și Peter Hendy, de la Compania de Transport Londoneză.

Este unul dintre trenurile folosite la sfârşitul secolului al 19-lea, cu locomotive cu aburi. Acum el este scos din muzeu şi repus pe şine pentru ca londonezii de astăzi să îşi facă o idee despre cum călătoreau locuitorii capitalei britanice în urmă cu 150 de ani. În zilele de 13 şi 20 ianuarie trenul va parcurge traseul iniţial. În el se vor afla 300 de călători, traşi la sorţi dintre mult mai mulţi doritori. Norocoşii au achitat pentru călătorie 150 de lire.

Astăzi, metroul din Londra are şapte linii şi 270 de staţii. În fiecare zi este folosit de patru milioane de călători, iar anual de un miliard. Sigla metroului a devenit un brand şi un simbol al capitalei britanice. Suvenirurile care poartă acest simbol aduc anual Muzeului Transporturilor din Londra în jur de 2 milioane şi jumătate de lire.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri