Raport al guvernului nipon. Cât de grav ar fi afectată Japonia dacă ar erupe Muntele Fuji

Data actualizării: Data publicării:
YAMANASHI, JAPAN - JANUARY 22: A scenic view of Mt. Fuji is seen from Yamanakako Lake on January 22, 2008 in Yamanashi, Japan. (Photo by Koichi Kamoshida/Getty Images)
Foto: GettyImages

Orice erupţie majoră a Muntelui Fuji ar provoca o ploaie de cenuşă atât de intensă încât întreaga reţea de transporturi din capitala Tokyo ar fi paralizată în decurs de trei ore, conform unui raport emis de o comisie guvernamentală din Japonia, citat de Reuters.

Potrivit simulărilor prezentate de comisia guvernamentală niponă, chiar şi cantităţi mici de cenuşă emanată în urma unei astfel de erupţii ar face imposibilă circulaţia trenurilor de suprafaţă din capitala Tokyo, aflată o distanţă de circa 100 de kilometri nord-est de vulcan şi ar exercita presiune asupra liniilor de înaltă tensiune.

Totodată, câţiva centimetri de cenuşă ar înfunda filtrele centralelor electrice, iar vizibilitatea ar scădea la zero.

O erupţie de amploare a Muntelui Fuji ar putea continua două săptămâni, fapt luat în calcul de comisie în estimările sale.

Muntele Fuji a erupt ultima oară în urmă cu peste 300 de ani, dar este activ şi ocazional trece prin perioade de activitate care produc chiar şi câteva sute de seisme pe lună.

„Trebuie luate măsuri atât pentru intervenţii de urgenţă cât şi pentru recuperarea pe termen lung”, a scris Toshitsugu Fujii, profesor emerit la Universitatea din Tokyo şi directorul comisiei, într-un raport publicat marţi.

„Trebuie luate măsuri acum; a aştepta până la momentul unei erupţii va fi prea târziu”, a declarat Fujii la postul public de televiziune NHK, potrivit Agerpres.

Japonia este una dintre ţările cu cea mai intensă activitate seismică şi este afectată frecvent de cutremure şi erupţii vulcanice.

În 2014, Japonia a suferit cel mai grav dezastru vulcanic în peste 90 de ani, când un vârf pe care se aflau numeroşi excursionişti a erupt fără niciun avertisment, omorând 63 de persoane.

Japonia are 110 vulcani activi şi monitorizează aproximativ jumătate dintre aceştia, însă cercetătorii susţin că bugetul pentru această activitate a fost întotdeauna mai mic decât cel pentru cutremure şi au avertizat de asemenea că echipamentul este insuficient.

Dintre cele nouă erupţii vulcanice majore care au avut loc în Japonia din 1977, cea mai îndelungată avertizare a fost de o săptămână. Majoritatea au fost date cu doar câteva ore înainte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri