Sari la conținut
News Alert

Recep Erdogan: Vladimir Putin nu mi-a răspuns la telefon

Vladimir Putin a criticat încă o dată Turcia, de data aceasta după o întâlnire cu preşedintele francez Francois Hollande. Liderul rus a spus că avionul doborât nu luase măsuri de protecţie anti-rachetă deoarece nu se aştepta la un atac din partea Ankarei.

Turcia este un stat prieten şi nu ne aşteptam la un atac din partea lor. De aceea considerăm că este un gest de trădare”, a spus Vladimir Putin, preşedintele Rusiei.

La rândul său, Recep Erdogan a adoptat un ton conciliant în cadrul unui interviu pentru France24, dar nu şi-a cerut scuze pentru incident. Preşedintele turc spune că armata a trebuit să apere ţara, după ce un avion neidentificat care venea din Siria nu a răspuns la avertismente și a încălcat spaţiul aerian al Turciei. În schimb, şeful de la Ankara consideră că situaţia ar fi fost altfel dacă se ştia că e vorba despre un avion rusesc, dar că o încălcare a spaţiului aerian rămâne ceva grav .

Poate am fi prevenit această încălcare a spaţiului aerian. Dar trebuie să fim realişti în astfel de chestiuni. Nu ar trebui să existe încălcări. La fel şi în cazul Rusiei. Dacă vreo ţară ar încălca spaţiul aerian rus, i-ar primi cu braţele deschise? Bineînţeles că nu”, spus Recep Erdogan, preşedintele Turciei.

Recep Erdogan este de părere că nu există risc de război între Turcia şi Rusia şi că este nevoie de comunicare pentru aplanarea situaţiei, dar că Vladimir Putin nu a vrut să discute.

La ceva timp după incident, l-am sunat pe domnul Putin, dar până acum domnul Putin nu mi-a răspuns la telefon”, a mai spus Recep Erdogan.

De asemenea, preşedintele Turciei a reiterat ideea creării unei zone de excluziune aeriană în nordul Siriei.  

Pe aceeași temă