Reîncepe epoca „Asia”. China va juca un rol central

Data actualizării: Data publicării:
asia

Începe epoca Asiei. În viitor, economiile asiatice vor deveni mai mari decât toate celelalte luate la un loc, nu la valoarea nominală, ci raportat la puterea de cumpărare. Reapariția Asiei este una dintre cele mai importante schimbări cu care se confruntă lumea în acest moment. Pentru prima dată în ultimii 200 de ani, există semne că economiile asiatice pot lucra împreună și pot deveni o voce relevantă în problemele globale. Dacă acesta va fi secolul statelor asiatice, cu siguranță va fi construit pe o colaborare mai strânsă în propriul continent. Situată în centrul economiei regionale, China va juca un rol central în secolul asiatic. Cu toate acestea, va fi încă un secol emergent, multipolar, unul în care nicio putere nu va putea dicta singură norme și reguli.

Anul viitor, în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare, economiile asiatice vor domina. Nu numai că Asia va fi mai bogată, însă pe măsură ce va deveni mai integrată, se va transforma într-o forță constructivă pentru guvernarea globală, arată o analiză a Forumului Economic Mondial.

Cu toate că Asia a beneficiat enorm de pe urma globalizării și a reușit să bifeze o creștere remarcabilă, națiunile sale au rămas mult timp divizate. Dar pe măsură ce avantajele cooperării reciproce devin tot mai evidente, eforturile de a depăși aceste bariere și de a aprofunda integrarea regională au devenit prioritare.
Acest lucru este evident din renașterea relațiilor dintre China și India, Japonia și Coreea de Sud, precum și din revenirea în scenă a summit-ului trilateral China-Japonia-Corea de Sud.

De asemenea, platformele regionale de cooperare, precum APEC, ASEAN și organizația de cooperare din Shanghai, se dezvoltă rapid. În plus, Asia încearcă să lupte împotriva tendinței globale de fragmentare a comerțului, devenind tot mai integrată economic prin comerț, investiții și turism.

Continentul asiatic este acum în centrul acțiunii pentru liberalizarea comerțului multilateral. Abandonat de Statele Unite, Parteneriatul Trans-Pacific a fost reformat și reînviat sub conducerea asiatică și a intrat în vigoare la începutul acestui an.

În plus, discuții sunt și pentru reformarea Parteneriatului Economic Regional.

Dacă aceste acorduri vor continua să evolueze, vor atrage de la sine noi membri, oferind astfel o cale flexibilă și cu mai multe piste către integrarea economică în Asia. De exemplu, un parteneriat trans-Pacific mai riguros poate ajuta la stabilirea standardelor pentru comerțul viitor al economiilor avansate, în timp ce un parteneriat economic regional cu mai puține condiții va oferi o șansă și țărilor în curs de dezvoltare să participe la comerțul liber.

China, „motorul” asiatic

Toată această îmbinare a inițiativelor de infrastructură și a parteneriatelor comerciale vor stimula coordonarea asiatică și vor duce la un câștig reciproc și o integrare mai strânsă. Or, o comunitate asiatică mai integrată ar putea oferi de asemenea impulsul de a revigora multilateralismul la nivel global. Soluțiile care unesc o Asie puternic divizată se pot dovedi șabloane utile pentru restul lumii.

Dintre toate țările asiatice, China va juca fără îndoială un rol central în secolul ce va urma. Strategia globală a Chinei este ferm ancorată la această realitate, alături de recunoașterea faptului că o colaborare mai strânsă este singura cale de a face față provocărilor globale și de a susține economia lumii.

China va rămâne motorul creșterii pentru Asia și pentru lume. Contribuția sa la creșterea globală va crește la peste 28% până în 2023, conform proiecțiilor FMI.

Importurile chineze vor juca un rol din ce în ce mai mare pe măsură ce multinaționalele chineze investesc în Asia și în lume. Estimările arată că până în 2030 creșterea consumului din China le va depăși pe cea din Statele Unite și pe cea din Europa de Vest combinate. Însă toată această evoluție va depinde în mare măsură de reechilibrarea internă.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri