Analiză Retrogradarea unui militar cu rol cheie în Coreea de Nord, semnal că Kim Jong Un e mai interesat de economie decât de programul nuclear

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong Un în vizită la mausoleul familie sale, alături de liderii nord-coreeni
Kim Jong Un în vizită la mausoleul familie sale, alături de liderii nord-coreeni. Foto: Profimedia

Coreea de Nord a retrogradat un lider militar, într-o remaniere în urma căreia conducerea partidului unic a devenit dominată de civili. Informația, sugerată de noi fotografii, este un semnal că Kim Jong Un se concentrează mai mult asupra economiei și eșecurilor birocratice decât asupra politicii militare, spun analiștii citați de Reuters.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a anunțat o nouă schimbare în conducerea partidului. Aceasta, în condițiile în care în ultima perioadă a avut loc cea mai importantă remaniere a înalților oficiali din ultimii ani.

Mass-media de stat nu a dat detalii cu privire la schimbările de conducere, însă analiștii cred că acestea au inclus retrogradarea oficialilor învinovățiți de Kim că au provocat o „mare criză” nespecificată, pe fondul problemelor economice și al penuriei de alimente, agravată de pandemia COVID-19.

Fotografiile publicate joi în mass-media de stat, care îl arată pe Kim Jong Un în vizită la mausoleul familiei sale, par să confirme că Ri Pyong Chol, un consilier care joacă un rol cheie în programele nucleare de rachete balistice din Coreea de Nord, și-a pierdut cel puțin poziția în prezidiul biroului politic.

Ri, care uneori poartă uniforma militară, a fost văzut în aceste fotografii purtând haine civile și stând cu câteva rânduri în spatele lui Kim, ceea ce arată că noul său rol nu este clar.

Din fotogafii nu reiese că ar fi fost numit altcineva în locului lui în prezidiu. Toți cei care stăteau lângă Kim erau civili și se pare că armata a fost „împinsă în în spate”, a spus Ken Gause, specialist în Coreea de Nord la CNA, o organizație non-profit de cercetare și analiză cu sediul în Statele Unite.

Armata domină lucrurile în Coreea de Nord și nu există nicio sugestie că lucrurile se vor schimba pe termen lung, dar această remaniere ar putea însemna că, deocamdată, Kim este mai puțin concentrat pe programul nuclear și mai mult pe problemele interne, a spus Gause.

„Accentul se pune pe economie, nu pe programul nuclear”, a explicat el.

E greu de spus ce se va întâmpla cu Ri și cu atât mai dificil să tragem concluzii cu privire la semnalul transmis în ceea ce privește programul strategic de armament al Coreei de Nord, spune Rachel Minyoung Lee, analist al programului 38 North din SUA, care studiază Coreea de Nord, care adaugă că acesta poate fi repus oricând în funcție.

Fotografiile sugerează, de asemenea, că Choe Sang Gon, secretar al partidului și director al departamentului de știință și educație, și-a pierdut funcția în politburo, în timp ce Kim Song Nam, directorul departamentului internațional, și Ho Chol Man, directorul departamentului pentru cadre, ar fi fost promovați ca membrii cu drepturi depline, a spus Lee.

Michael Madden, expert în cadrul 38 North, a spus că aparenta retrogradare ar putea face parte dintr-o rutină a schimbărilor, menită să împiedice orice oficial să obțină prea multă putere, sau un caz de atribuire a unui alt rol pentru un oficial de încredere.

„Retrogradările sunt foarte frecvente în politica din Coreea de Nord. Dar trebuie să ținem cont de faptul că ceea ce seamănă a retrogradare poate fi, de fapt, altceva”, a adăugat el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri