Ruşii marchează 70 de ani de la bătălia de la Stalingrad

Data publicării:
0202 20stalin 20grad-47231

Punct de cotitură în Al Doilea Război Mondial, victoria sovietică de la Stalingrad - oraşul numit astăzi Volgograd - a fost plătită cu un preţ imens. Peste două milioane de oameni, militari şi civili, şi-au pierdut viaţa în această confruntare.

Victoria este aniversată cu mare mândrie de ruşi, în ciuda controverselor legate de modul în care dictatorul Iosif Stalin s-a implicat în comanda forţelor sovietice. Ordinul lui "Nici un pas înapoi" a devenit faimos.

„Pentru noi, veteranii, toate aceste evenimente sunt desigur foarte importante. Tot ceea ce s-a întâmplat în timpul acestor bătălii - şi îndeosebi în timpul bătăliei de la Stalingrad - am transmis tinerelor generaţii, deoarece ştim că tinerii sunt viitorul ţării noastre, trebuie să cunoască adevărul despre Al Doilea Război Mondial”, crede colonelul Anatoli Jeleznov, veteran de război.

Rămas în ruine după bătălie, oraşul a fost complet reconstruit. Ziua comemorării este şi una de pelerinaj, în care foştii combatanţi îşi cinstit morţii. Cimitirul în care odihnesc cei căzuţi în bătălie are două părţi, una sovietică şi una germană.

Astăzi, la Volgograd sunt aşteptate mari festivităţi, o paradă a veteranilor şi focuri de artificii, la care va participa şi preşedintele Vladimir Putin. Doar pentru această zi, oraşul se va numi din nou Stalingrad.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri