Schimb de ştafetă la Rezerva Federală. Obama are de ales între Janet Yellen şi Larry Summers

Data publicării:
52713314

Actualul vicepreşedinte al Rezervei Federale, Janet Yellen, precum şi fostul secretar al instituţiei, Larry Summers, sunt cele două nume nominalizate de preşedintele Barack Obama pentru a lua locul lui Ben Bernanke.

„Ambii, Larry Summers şi Janet Yellen, sunt candidaţi foarte bine calificaţi. Sunt şi alţi candidaţi care se califică. Voi lua decizia în toamnă”, a anunţat Obama.

Janet Yellen a fost consilier economic al preşedintelui Bill Clinton la Casa Albă, iar din 2010 este numărul doi la Rezerva Federală. Dacă va fi aleasă, Janet Yellen va deveni prima femeia aflată la conducerea Fed. Competitorul său, Larry Summers, a fost secretar al Trezoreriei în timpul mandatului lui Clinton.

Potrivit presei americane, diferenţele între cele două nume nu sunt majore. Ambii sunt recunoscuţi în mediul academic drept buni profesionişti: Yellen a cercetat piaţa muncii, pe când Summers şi-a îndreptat studiile către pieţele financiare. Dar Yellen are un avantaj în CV - are funcţii de conducere în sistemul bancar central de aproape un deceniu. Şi Summers are un as în mânecă - este un apropiat al preşedintelui Obama.

Potrivit presei americane, Yellen ar susţine ideea întăririi rolului de reglementare al Rezervei Federale, în timp ce Summers optează pentru o dereglementare. Viziunile celor doi se despart şi atunci când vine vorba de stimularea economiei. În vreme ce Yellen pare să continue actuala politică de stimulare a economiei, Summers ar opta pentru creştere dobânzilor.

Dacă o va alege pe Yellen, preşedintele Obama ar putea vedea o accelerare a creşterii economice, dar cu preţul creşterii inflaţiei. Alegerea lui Summers ar fi însă un vot pentru o abordare mai precaută, cu riscul unei rate a şomajului mai crescută, scrie Bloomberg. Preşedintele Barack Obama este pus în faţa unei alegeri dificile.

Nu este pentru prima când Yellen şi Summers se întrec pentru Rezerva Federală. Cei doi au fost candidaţi şi acum patru ani, când preşedintele Obama i-a cerut lui Bernanke să rămână pentru un încă un mandat de patru ani. Ben Bernanke este unul dintre cei mai longevivi şefi ai băncii centrale americane, cu un mandat de opt ani.Moneda virtuala Bitcoin poate fi folosita in tranzactii comercia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri