Sari la conținut

Șeful Pentagonului, vizat de un atac al talibanilor. Riposta americanilor s-a soldat cu victime civile

O lovitură aeriană americană efectuată la Kabul, ca răspuns la un atac al talibanilor asupra aeroportului internațional, a făcut mai multe victime, a anunțat NATO, miercuri seara, fără a preciza dacă este vorba de morți sau răniți, transmite AFP, preluată de Agerpres.

U.S. Marines On Operations In Remote Southwest Afghanistan

Foto: Guliver/GettyImages

 

„Din nefericire, o rachetă a funcționat defectuos cauzând mai multe victime civile”, au precizat, într-un comunicat, responsabili ai operațiunii Resolute Support.

Insurgenții au tras mai multe rachete și obuze de mortier asupra aeroportului și a unui cartier rezidențial alăturat, la câteva ore după sosirea în capitala afgană a șefului Pentagonului, Jim Mattis.

Conform NATO, atacatorii și-au detonat apoi vestele explozive, punând în pericol un mare număr de civili.

Forțele americane au intervenit în sprijinul forțelor de reacție rapidă afgane, efectuând un raid aerian, a explicat NATO, care și-a exprimat „regretele profunde” pentru rezultatul nedorit al acestei acțiuni în rândul civililor, anunțând totodată că o anchetă este în curs asupra derulării operațiunii și muniției defecte.

Un precedent bilanț al Ministerului afgan de Interne arăta că o femeie a fost ucisă și 11 civili răniți de tirurile trase de talibani asupra aeroportului și împrejurimilor. Dar acesta nu făcea nicio mențiune despre atacuri-kamikaze.

Talibanii au revendicat aceste tiruri asupra aeroportului din Kabul, precizând pe Twitter că au vizat avionul secretarului american al apărării, Jim Mattis, care sosise cu puțin timp înainte în capitala afgană.

Mattis, care a venit în Afganistan din India, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se întâlnesc cu Comandamentul operațiunii Resolute Support (RS) și autoritățile afgane, la o lună de la anunțarea unor noi întăriri americane.

Statele Unite au deja în Afganistan 11.000 de militari și se pregătesc să trimită încă 3.000.

SUA au cerut NATO să mărească și forțele operațiunii Resolute Support, care numără în prezent 5.000 de militari desfășurați de țări din cadrul Alianței Nord-Atlantice.