Sari la conținut

Șeful SRI: „Nu suntem în pericol terorist. Atentatele din Franța pot afecta admiterea României în Schengen

Au fost dejucate atentate și în Romania. Serviciile secrete europene sunt pregătite pentru noul nivel de terorism, dar nu există securitate absolută. Uneori prevenția nu se poate realiza”, a declarat directorul SRI George Maior în interviul acordat ziare.com

Despre atentatul de la Paris, șeful SRI spune că se observă şi elemente clasice şi elemente noi. „Elementele clasice se regăsesc în multe atentate, de exemplu luare de ostatici, folosirea unor arme convenţionale. Elementul nou ar fi legat de acest amestec extraordinar de emoţie indus prin alegerea ţintei, extrem de sensibilă la nivelul opiniei publice. S-a dorit o lovitură în inima unei libertăţi fundamentale a democraţiilor, libertatea de expresie, cu rezonanţă şi simbolistica publică extraordinară în plan european. În această era post-modernă, în care media, comunicarea joacă un rol atât de important, organizaţiile teroriste au că scop inducerea unor emoţii care, iniţial, slăbesc foarte mult un stat şi instituţiile care au că misiune prevenirea unor asemenea evenimente”, a spus George Maior. 

„Serviciile europene sunt pregătite, dar nu există securitate absolută. În Franţa au fost dejucate multe atentate. Colegii francezi sunt extrem de profesionişti, dar nu există securitate absolută. Uneori prevenţia nu se poate realiza. Poţi să previi 100 de atentate - lucrurile nu sunt atât de mult discutate, dar sunt cunoscute în comunitatea profesionistă de informaţii - şi o dată să fii lovit frontal, că să se nască asemenea dezbateri”, a mai spus George Maior. 

Întrebat de ce nu a fost ridicat nivelul de alertă teroristă de la albastru precaut, deși România este pe harta ISIL, șeful SRI a spus că au fost luate unele măsuri speciale.

„Am luat unele măsuri suplimentare la nivelul serviciului, inclusiv în apărarea unor potenţiale ţinte, în încercarea de a vedea mai bine traficul de persoane la frontiere şi de a avea un tablou infomational bun pentru ceea ce se petrece pe teritoriul naţional. Dar pe baza evaluării serviciului, în concordanţă cu situaţia operativă, nu am considerat necesară ridicarea nivelului de alertă”, a declarat George Maior. 

Fostul șef al SRI: Să nu aşteptăm de la un serviciu de informaţii să rezolve toate problemele teroriste

Fostul director SRI, Costin Georgescu, a declarat la Digi24, că interviul acordat de George Maior are rolul de a calmă oamenii. „Îşi propune că populaţia din România să fie calmă şi să aibă încredere că SRI îşi face datoria. E un mesaj foarte util şi necesar în situaţia actuală din Franţa şi nu numai. Şi e în legătură şi cu declaraţia directorului de la MI5 care a arătat că sunt în continuare ameninţări teroriste, în special legate de Marea Britanie şi de SUA”, a spus Costin Georgescu.

Acesta a precizat că în continuare există pericole asupra Europei. „Să nu aşteptăm de la un serviciu de informaţii, cât ar fi el de dotat şi de bun, să rezolve toate problemele teroriste. Cum poliţia nu are niciodată posibilitatea să oprească toţi criminalii, hoţii şi traficanţii de droguri, la fel nici serviciile de informaţii nu pot să oprească totul”, a mai spus fostul şef al SRI la Digi24.

Fost consilier pe probleme de securitate: „Extremiştii au planul lor”

Iulian Fota, fost consilier pe probleme de securitate a declarat la Digi24 că este bine că George Maior a acordat un interviu.

„Au fost momente în care SRI a fost cu un pas înaintea celorlalţi şi îi merge foarte bine. Chiar dacă este senin acum şi nu avem griji de ploaie, dacă ne uităm la orizont şi vedem că se adună norii , ştim că ploia va veni şi te uiţi după umbrela. România este foarte bine protejată şi apărată, nu am avut situaţii serioase în ultimii ani, ceilalţi s-au confruntat cu situaţii delicate. Senzaţia mea este că extremiştii au planul lor, vor să revitalizeze toată această confruntare. George Maior are o importantă misiune dar trebuie şi noi ceilalţi să înţelegem”, a declarat Iulian Fota la Digi24.