Statele G20 nu s-au înţeles asupra ţintelor de reducere a emisiilor poluante

Data publicării:
sala unde s-a tinut summitul g20 din india
Statele G20 nu s-au înţeles asupra ţintelor de reducere a emisiilor poluante. Foto: Profimedia

Statele din grupul G20, ce reuneşte principalele economii dezvoltate şi marile economii emergente, nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unor ţinte concrete de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, publicând la finalul unei reuniuni de trei zile care a avut loc în oraşul indian Chennai doar o declaraţie în care consideră „insuficiente” actualele măsuri de combaterea a schimbărilor climatice, transmite Reuters.

Statele dezvoltate, în principal SUA şi ţările vest-europene, cer ca la orizontul anului 2035 emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse cu 60% faţă de nivelurile din 2019, astfel încât volumul acestor emisii să limiteze încălzirea globală la cel mult 1,5 grade Celsius.

Dar ţările emergente consideră că asemenea măsuri le vor restrânge posibilităţile de a-şi dezvolta economiile şi propriile infrastructuri, ceea ce le-ar dezavantaja în competiţia economică cu Occidentul.

Potrivit unor membri ai delegaţiei UE la reuniune, China şi Arabia Saudită au refuzat să-şi asume angajamente la discuţiile din cadrul G20. Vorbind la finalul reuniunii, comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat că statele G20 nu au ajuns „nicăieri” în privinţa angajamentelor de combatere a schimbărilor climatice, iar unele state au încercat inclusiv să denunţe angajamente pe care şi le-au asumat anterior, o poziţie pe care UE nu o poate accepta.

Eşecul reuniunii din India se înscrie într-un şir de întâlniri neconcludente pe acest subiect, după ce în urmă cu o săptămână statele G20 nu s-au înţeles nici asupra unor ţinte de eliminare a combustibililor fosili, cerute tot de ţările dezvoltate, dar care s-au lovit de obiecţiile unor state producătoare, precizează Reuters, citată de Agerpres.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri