Sari la conținut

Statul Kiribati analizează o propunere de „restaurare a monarhiei ruse”

Guvernul din Kiribati analizează o propunere primită de la un om de afaceri care vrea să reinstaureze monarhia rusă pe teritoriul acestui stat insular din Oceanul Pacific, informează News.ro.

kiribati

Anton Bakov, un fost parlamentar rus care este liderul Partidului Monarhist, vrea să folosească trei insule nelocuite din Kiribati pentru a construi pe ele hoteluri şi pentru a înfiinţa astfel „o Rusie alternativă”.

Antreprenorul rus spune că va aloca 350 de milioane de dolari acestui proiect, iar soţia lui a declarat pentru acelaşi post de radio că ideea soţului ei este sprijinită „de un număr mare de patrioţi ruşi care nu sunt mulţumiţi de regimul lui Putin”.

Monarhia rusă a fost înlăturată în 1917 prin Revoluţia Bolşevică, însă Anton Bakov a luptat în ultimii ani pentru restaurarea ei.

În 2011, el a creat „Tronul Imperial” - o micronaţiune nerecunoscută de alte state şi fără teritoriu - în care liderul se va numi ”Împăratul Nicolae al III-lea”.

Săptămâna trecută, un oficial din guvernul statului Kiribati a spus că propunerea înaintată de Anton Bakov este încă analizată de Comisia pentru Investiţii Străine. De atunci, ea a beneficiat de sprijinul lui Teburoro Tito, un fost preşedinte din Kiribati, care a spus că această iniţiativă ar putea aduce mulţi bani în industria turismului local, ”presupunând că lucrurile pe care ei le spun sunt adevărate”.

Însă alte surse oficiale îndeamnă la prudenţă. Sitiveni Halapua, un specialist în dezvoltarea regiunii Oceania-Pacific, a spus pentru Radio New Zealand că înţelege foarte bine faptul că guvernul din Kiribati caută investiţii pentru a combate efectele încălzirii globale, dar este de părere că propunerea formulată de antreprenorul rus este „foarte ciudată” şi „înspăimântătoare”.

Anton Bakov a încercat în trecut să găsească terenuri nelocuite pentru proiectul „Rusiei alternative” şi în alte regiuni ale lumii. Potrivit presei internaţionale, el ar fi cumpărat o insulă din Cook Islands, însă informaţia a fost negată de guvernul local.

Pe aceeași temă