Stoltenberg: Nu vedem o amenințare militară iminentă împotriva Alianței

Data actualizării: Data publicării:
jens stoltenberg sustine un discurs
Jens Stoltenberg a declarat după reuniunea miniștrilor apărării din țările Alianței că investițiile în apărare sunt „pe drumul cel bun”. Foto: Profimedia

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat după reuniunea miniștrilor apărării din țările Alianței că investițiile în apărare sunt „pe drumul cel bun”, relatează The Guardian.

„Azi am accelerat munca pentru a asigura resursele noilor noastre planuri de apărare și pentru a consolida baza noastră industrială de apărare transatlantică”, a declarat Stoltenberg.

„Acest lucru necesită investiții și suntem pe drumul cel bun”, a subliniat secretarul general al NATO.

În 2024, aliații europeni vor investi în total 380 de miliarde de dolari în apărare, a spus el, menționând că, pentru prima dată, aceasta se ridică la 2% din PIB-ul lor total.

„Nu putem niciodată să considerăm pacea un lucru venit de la sine”, a spus Stoltenberg, „dar nu vedem o amenințare militară iminentă împotriva Alianței”.

„NATO continuă să se asigure că nu există loc de calcule greșite la Moscova, cu privire la disponibilitatea noastră de a proteja toți aliații”, a adăugat acesta.

Miercuri, Stoltenberg a anunțat că 18 din cele 31 de ţări NATO îşi vor atinge obiectivul de a cheltui cel puţin 2% din PIB pentru apărare în acest an

Câți aliați au atins obiectivul de 2%

Ţările NATO, dintre care 29 (din totalul de 31) sunt europene, s-au angajat în 2006 să atingă acest obiectiv până în 2024, dar numai 11 dintre ele - între care România - au depăşit anul trecut pragul de 2%, potrivit unei estimări anterioare a Alianţei. Acest prag, considerat anterior un ideal de atins, a devenit prag minim la ultimul summit al NATO, care a avut loc la Vilnius în iulie anul trecut.

În 2014 - anul când Crimeea a fost ocupată de Rusia - , doar trei ţări aliate atingeau acest obiectiv de 2%, potrivit lui Stoltenberg.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri