SUA și NATO analizează o eventuală „asistență miliară” pentru Turcia, în conflictul din Siria

Data actualizării: Data publicării:
militari americani, în cadrul unor exerciții militare
Foto: Getty Images

SUA discută cu aliaţii lor din NATO cu privire la o potenţială ofertă pentru Turcia în termeni de asistenţă militară în provincia siriană Idlib şi la măsurile ce pot fi luate dacă Rusia şi guvernul sirian încalcă încetarea focului, a declarat marţi emisarul special american pentru Turcia, James Jeffrey, citat de Reuters, informează Agerpres.

„Suntem atenţi la ceea ce poate face NATO”, a spus Jeffrey, care a exclus folosirea trupelor la sol, în cazul în care încetarea focului ar fi încălcată.

În același timp, Jeffrey a repetat că Ankara trebuie să-şi clarifice poziţia cu privire la achiziţionarea sistemului de apărare aeriană rus S-400.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut luni Alianţei Nord-Atlantice „sprijinul său concret” în conflictul din Siria.

Aproape un milion de persoane din provincia siriană Idlib, din nord-vestul Siriei, s-au îndreptat către frontiera turcă după o ofensivă a regimului sirian susţinută de aviaţia rusă.

În Idlib, Turcia a pierdut doar în februarie peste 50 de soldaţi în atacurile comise de forţele armate siriene.

În baza acordului din 2016 cu Uniunea Europeană, Ankara s-a angajat să stopeze valul de migranţi în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra Uniunii Europene pentru a susţine Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat în urmă cu zece zile deschiderea frontierelor către Europa pentru cei aproximativ 3,6 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi pe teritoriul turc.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri