Alegeri locale în Turcia, rezultate parțiale: Erdogan, pe cale de a fi învins în Istanbul și în marile orașe

Data actualizării: Data publicării:
Citizens follow the live results of Turkish local elections in Ankara
Milioane de turci au votat duminică la alegerile locale din această țară. În imagine, turci urmăresc rezultatele parțiale ale votului la TV. Foto: Profimedia Images

Actualul primar al Istanbulului, Ekrem Imamoglu, care e și principalul candidat al partidului de opoziție CHP, conduce în fața lui Murat Kurum (candidatul partidului AKP al președintelui Recep Erdogan), la alegerile locale din Istanbul, informează Reuters.

Imamoglu are în acest moment 49,09% din voturi, în vreme ce candidatul lui Erdogan are 42,83% din voturi, după numărarea parțială a 3,67% din buletinele de vot, conform datelor publicate de posturile TV turce.

Opoziția conduce de asemena în fața candidaților lui Erdogan în capitala Ankara și alte orașe mari din țară, informează BBC.

Atât Imamoglu, la Istanbul, cât și Mansur Yavas - primar în exercițiu în Ankara care candidează acum pentru un nou mandat - sunt văzuți drept potențiali candidați ai opoziției turce pentru alegerile prezidențiale din 2028.

Milioane de turci votează duminică la alegerile locale pentru a decide cine va conduce cele mai mari orașe ale lor. Mizele importante sunt Istanbul și Ankara unde președintele Recep Tayyip Erdogan are de dat, din nou, marele test de popularitate, pentru a scoate administrațiile din mâinile opoziției, ceea ce îi va asigura un control total și, poate, chiar un nou mandat după 2028.

Acum, Erdogan, care s-a născut în acest megaoraș de 16 milioane de locuitori, își dorește înapoi administrația și votul de duminică este strâns.

Cutremurele de anul trecut din sudul Turciei au provocat moartea a peste 53.000 de oameni, iar seismologii avertizează că un cutremur devastator poate afecta Istanbulul în orice moment. Planurile de demolare a clădirilor vechi, dărăpănate și de construcție a unor imobile rezistente la cutremure sunt în fruntea agendei AKP.

Președintele Erdogan și miniștrii săi au făcut din recâștigarea Istanbulului un obiectiv personal, promițând o nouă eră începând cu 31 martie. „Istanbul va fi înapoiat adevăratului său proprietar”, a promis el sutelor de mii de susținători la un miting din oraș. Erdogan are 70 de ani și a spus în trecut că acestea vor fi ultimele sale alegeri. Este la al treilea mandat de președinte și nu poate guverna și după 2028, conform constituției.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri