SUA anunță noi sancțiuni pentru Moscova. Lista oligarhilor ruși, copiată din Forbes

Data actualizării: Data publicării:
Treasury Secretary Mnuchin Delivers Financial Stability Report To Senate Committee
Foto: Guliver / GettyImages

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a anunțat marţi că Statele Unite vor impune ”în curând” sancţiuni suplimentare Rusiei, relatează AFP, citată de News.ro.

Treasury Secretary Mnuchin Delivers Financial Stability Report To Senate Committee
Foto: Guliver / GettyImages

Se va întâmpla în câteva săptămâni, poate o lună, vreau să fiu prudent în acest angajament”, a subliniat Mnuchin.

Secretarul Trezoreriei face aceste declaraţii în contextul în care administraţia Trump a publicat o listă cu oficiali şi oameni de afaceri ruşi susceptibili să fie sancţionaţi.

Este vorba despre o listă care a stârnit controverse din cauza asemănării izbitoare între raportul abia publicat de Departamentul american al Trezoreriei şi lista celor mai bogaţi ruşi din 2017 publicată de revista Forbes.

Un purtător de cuvânt al departamentului a confirmat pentru BuzzFeed News că anexa neclasificată a raportului provine din clasamentul Forbes al „celor mai bogaţi oameni de afaceri din Rusia în 2017”.

Această rezvăluire ar putea duce la critici cu privire la rigoarea raportului Departamentului de Stat şi să consolideze ideea că lista spune în principal care este elita rusă şi nu o dezvăluire oficială a corupţiei politice din jurul Kremlinului, aşa cum sugerează unii congresmeni americani, comentează The Independent.

Congresul a comandat acest raport, în baza unei măsuri pe care preşedintele Donald Trump a promulgat-o în august fără tragere de inimă. La vremea aceea, preşedintele american a criticat măsura, spunând că e „serios viciată”.

Aproape toţi cei 96 de oligarhi listaţi în raportul emis de Guvern, care deţin fiecare o avere estimată la peste un miliard de dolari, apar în clasamentul Forbes.

Întrebat dacă există „vreun adevăr în criticile potrivit cărora lista Trezoreriei a fost inspirată sau provine din lista Forbes”, un purtător de cuvânt al Trezorerieii a răspuns „da”.

Numele şi valoarea averilor oligarhilor din versiunea neclasificată a raportului au fost selectate pe baza unor criterii obiective provenind din surse disponibile public”, a declarat el sub protecţia anonimatului.

Secţiuni din raportul Trezoreriei rămân clasificate şi ar conţine și alte nume ale unor multimilionari ruşi.

Vestea publicării listei a provocat unde de şoc în rândul elitei ruse, iar specialiști din Washington precum fostul angajat al Departamentului de Stat Daniel Fried au primit oferte atractive pentru a încerca să scoată clienţi ruşi de pe listă.

Însă mulţi ruşi au răsuflat uşuraţi după ce Trezoreria americană a publicat, în noaptea de luni spre marţi, raportul, care include precizări din partea administraţiei Trump potrivit cărora acesta nu este o listă de sancţiuni şi că Statele Unite nu impun noi sancţiuni prin lege pentru moment.

Konstantin Kosacev, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Consiliului Federaţiei ruse, a spus că administraţia americană pare că „pur şi simplu a copiat agenda telefonică a Kremlinului”.

Putin a denunţat la rândul său lista drept un „act neamical” şi a minimalizat orice necesitate a unor măsuri de retorsiune. „Rusia să se ghideze după vechea zicală: câinii latră, caravana trece”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri